Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    100% се плаќа, а дали имаат некој максимум, не знам. Мислам дека не би требало.

2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Maks iznos e 4 prosecni plati. Sega prosecnata e okolu 27.000 znaci ako ste imale plata nad 108.000 delot nad nema da vi bide isplaten na porodilno

На Sunshine_iva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Хаха е јас сум далеку и од просечната, нели па максималната :D. Ама убаво е да се знае ова, здравје за натаму.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Tocno e moze stom zavrsi dogovorot. Mozda tie na patoloska da ne smee ama za drugi boleduvanja moze. Vsusnost zavrsuvanjeto na dogovorot e odjava posekako samo nema potoa prijava.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Aj za slednoto porodilno:)

На A.n.g.e.l.a.V му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sunshine_iva

Sunshine_iva Нов член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4

Фала многу за информацијата

7. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    2.045
    Zdravo
    Sakam da prasam dali trudnicite za vrwme pandemijava so korona virusot se oslobodeni od rabota t.e.imaat nekakvi plus privilegii.Dali te sleduva porodilno ako si na opredeleno I ako ti zavrsuva rabotniot odnos porano pred da otvoris porodilno a si navrsil sest meseci neprekinat raboten odnos?

8. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Се ослободени ако газдите сакаат,особено ако си на договор на определено,може да не ти го продолжи тоа да си знаеш,нема врска што си трудна.
    Ако ти заврши работниот однос(договорот) пред да се породиш,автоматски значи не ти е непрекинат туку со прекин раб однос и немаш право на породилно, треба да си до крај на работа
    Ако си со договор на определено и ти завршува договорот пред да се породиш, види со газдите мислење да не испадне да останеш без работа,краен случај ќе си бараш патолошка.

На LanaDelR, Осе и A.n.g.e.l.a.V им се допаѓа ова.
  9. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Здраво, сакам да прашам нешто, краен рок ми е 19ти март, меѓутоа планирам да работам и во март и после да користам одмор. Дали при пресметка на сумата што ја исплаќаат за породилно отсуство влегува и делумната плата што ќе ја земеш во март или не? И дали после 12 месеци прават пресметка или само од последните 6 месеци примена плата.

10. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Не знам на каква делумна плата мислиш. Се зема просек од последните 12 плати, освен ако имаш само 6 месеци стаж, тогаш се рачунаат само тие 6.

11. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    И добро како го рачунаат просекот? Пример 12 месеци, по 18.000 ден. го делат, или како?

12. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Ако сите тие 12 месеци платата била 18 000,тогаш толку е и породилното. Се собираат 12 плати и се делат со 12.

На Pacient srna и thelittle17 им се допаѓа ова.
  13. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Не е по ново дека ги делат со последни 6 плати? Или грешка сум. Дали ги рачунаат само платите во пресметката, или и к15 и нешто друго ако има како награда плус?

14. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Под делумна плата мислев ако пример отвориш породилно на 20ти дали платата што ќе ја земеш делумна за месецот од фирмата влегува во просекот

15. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Фино би било да е така, ама не, само платата влегува во просек, никакви награди, додатоци, к-15 и сл. Последните 12 плати се земаат.
    Нема такво нешто, ако се 20 дена од тој месец, на толку се дели и пак се добива просек за месец,не се намалува просекот, ако мислеше на тоа.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Tie prilivi se pod poseben osnov, ne se kako plata pusteni i razlicni se pridonesite sto se plakaat za niv. Vo izvod ako si vidis plata ti e sifra 101, a se ostanato 100

На thelittle17 и GolemaMala им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Познаничка имам што не можеше да ја одјави работничката зошто користеше боледување и мораше да и го продолжува договорот сигурно да би можела таква опција би ја искористила

18. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Ne znam detali ne go rabotam toa konoretno,no imavme slucaj vrabotivme lice doagase nekolku nedeli na rabota potoa otvori boleduvanje do kraj na dogovorot(na 1god bese). Istece dogovorot se odjavi liceto ne go vidovme voopsto

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Сите различно и кај адвокат да идеш сите различно кажуваат зависи на кој ќе налеташ :)

20. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Имам уште еден месец до термин за породување, сакам да останам на породилно порано од термин како е постапката за отварање на породилно отсуство,работам во мала фирма гледам газдата не е упатен, како оди постапката детално...?