Isto i jas nema poenta porano da gi trosis denovite koga sekako si doma,baska so ogled na toa kakva bese godinava sigurno imame nekoj den odmor ostanato. Najdocna na denot na poroduvanje mora da se otvori
Зависи од фирмата, ќе си се договориш со нив. Мене ми дозволија моментално до крај да терам да не отварам породилно порано, но знам пример за други фирми каде што бараат да отвориш порано породилно, така да најдобро со hr од фирма да си се договориш за тоа.
Девојки може да ме упатите малку како оди ова со отворањето на породилното? Конкретно, користам мерки за ослободување од работа и здравје, во план сум да го отворам на денот на породување.
Така де,се јавуваш на матичен...се породив,се јавуваш на работа и кажуваш од денес породилното и чао пријатно
А ако се отвори на денот на раѓањето, тие 45 дена, се префрлаат во 9те месеци? И доаѓа подолго време со бебенцето?
Муабетот е дека на располагање имаш 270 дена од кои 45 можеш да ги искористиш пред термин, ама тоа би значело 45 дена (или колку и да потрошиш од нив ако се породиш пред термин) помалку после пораѓајот. Затоа, најубаво е, ако условите дозволуваат, породилното да се отвори на ден на пораѓај за да имаш што повеќе време со бебе. Барем вака ми кажа мене матичниот гинеколог.
Баш така. Јас како што се породив 10 дена после термин, ако отворев породилно 45дена пред термин ќе ми дојдеше да се враќам на раб бебка кога имаше 7месеци. Користете ако можете денови од одмор, или ако може до крај да одите на раб, ако раб од дома или сл. Многу ќе ви значат после тие денови кога ќе сте со бебче дома
45 дена е доколку е патолошка бременост, за редовна е 28 дена, но скоро никој доктор ниту пак фондот прават проблем доколку е со ден на породување. од кога и да го отвориш ти важи 270 дена за единечно породување, 450 мислам за двојка и повеќе.
Доаѓа помалку време со бебето. Затоа најдобро на ден на породување да отвориш, ако имаш можност. Јас користев одмор пред да се породам и го отворив породилното дента кога се породив.
Jas bev pataloska,porodilno otvoriv 15 den pred termin a se porodiv dva dena po otvaranje na boleguvanje bidejki bev so bliznaci....
Zdravo devojki, na 15ti pravam staz od tocno 6 meseci vo firmata kade sum vrabotena, a vcera vlegov vo 9ti mesec na bremenosta. Dali mozam na 16ti da zapocnam so porodilno otsustvo ili moram da pocekam uste nekolku denovi?
Можеш и на ден на породување да си отвориш породилно така ти е најдобро, ќе си имаш повеќе време со бебулето.