затоа и реков, едно е во закон, а во пракса се дозволува и друго, не е погрешно секоја жена гледа како и одговара и зависно каква е состојбата
Има ли некој пред породилно да отворе што бил на паталошка, наместо 45 дена пред термин, да земе боледување од општ матичен или одмор од фирма, за да не се отворе толку рано?
Јас бев на патолошка цела бременост, а породилно отворив на денот на породување. Последното боледување ми беше до 15 дена пред термин, па тие денови го искористив одморот.
Zdravo, jas sum momentalno bremena 7 nedeli,megjutoa ne sum vrabotena.Dali nekoj znae nekoja firma sto osiguruva trudnici?
Здраво имам едно прашање, на 03.03.2021 извадив боледување и го однесив во фирмата каде што работев. Денес ми се јави работодавецот дека треба да доставам и барање од фондот за здраство. Тука читам дека тоа барање и други документи(извод од бебето, копија од трансакциска) се носат откако ќе се породам. Па ме интересира како е точно процедурата да не одам сега за џабе во фондот за здраство.
Види на фб има група мајки на трудничко или совети за мајки и деца имаа објавувано за фирма што пријавува трудници.
Мајки едно прашање чисто информативно ако некој знае со сигурност да ми каже, ако мајката има едно дете кое веќе оди во градинка а треба да се породи со второ, дали додека е на породилно може да го носи поголемото дете во градинка или "мора" да седи дома (зборам во услови на пандемија) да не измислија некој нов "закон правило"? не прашувам за лична желба ако мајката сака да аи седи и поголемото дете или ако се плаши од настинки тоа е друго, мене по правило сега како е ако некој знае да ми каже. фала