Јас си се дпговорив последните две недели да земам одмор ,ама се породив порано и фактички само два дена од одмор третиот се породив и породилно ми отвори матичен на ден на пораѓај. Со фирмата треба договор а не со матичниот.
Zdravo majki da prasam vo vrska so isplatata na porodilnoto otsustvo kako vi se presmetuva dali 70% od prosekot na platite vo poslednite 6 meseci ili?
Дали некој слушнал на вести дека се бара продолжување на трудничко отсуството заради корона, некој да не е во тек?
Извод од бебе, породилно од матичен гинеколог, барање што се пополнува во фондот и твоја трансакциска сметка
Колку е максималиот рок за доставување на документи за породилно од денот на отварање на боледувањето? Фала
Здраво, ме интересира ако си пријавена на скратено (пола) работно време дали следува породилно? Барав но неможам да најдам ништо во врска со тоа..
Кога го отвори породилното боледување нели однесе примерок во фирмата? За да ја направат платата за месец Февруари, Март и Април му треба нив документ. Ако не им однесе тие ти имаат исплатено плата. Мораш да им дадеш документ за отсуство од работа. На извод види од каде ти се парите. Ако не им однесе документ како тие ќе знаат да пресметаат плата и да ти отворат боледување.
Немам такво искуство, ама мислам дека следува. Е сега, износот на породилно е толку колку што си земала плата. Пример, 12 месеци си земала по 7 500, толку ќе земаш и породилно.
Здраво, како отворате породилно? Кас оставив за денот на порагај па ме интересира, на кого треба да се обратам тогаш? Што треба да се направи точно? Што ако е викенд? Јас се јавив во ординацијата кај што имам матичрн гинеколог но тие ми кажаа од после се отворало со отпусно писмо од болница... Дали е тоа возможно од после, да не ми излезе некој проблем?
Јас го отворив на денот на пораѓајот и беше викенд, петок попладне. Со отпусното писмо одиш кај матичен гинеколог он ти го отвара, после го приложуваш во фирма они си бркаат работа со фонд.