Не треба никаде да се јавиш, одиш се пораѓаш, регулираш се подоцна, нормално ја известува фирмата каде што работиш дека си се породила и дека ти стартува трудничкото, со лесно
Zdravo Dali moze nekoj da mi pomogni Na patoloska bremenost sum vejke 5 ti mesec preku fondot si zemam redovno isplata od fondot No firmata preku koja pojdov na patoloska bremenost ke se zatvora E sega dali imam jas nesto vrska so toa Ili ke prodolzam da si zemam patoloska pa posle porodilno od fondot Bidejki sum preku fondot jas sega nisto nemam so firmata Dali ima vrska nesto ako se zatvori ?
Луѓе, породилното ми е до 10.11 е сега, после ова ќе треба да ми дадат одморот да го искористам нели? Ако не цел, барем оној што е предвиден за летово така?
Прво ти породи се, кога ќе ти дадат отпусно писмо ко ќе излезеш од болница, ќе го пратиш маж ти кај матичната и она ќе ви даде документ за породилно, што ќе го однесеш на работа.
Ти следува одмор дефинитивно, има фирми штом ти заврши породилно да ти го дадат одма одморот, а некои прават прво на работа па после ти даваат одмор. Зависи како сакаат они. Во секој случај ти следува.
Девојки, колку време треба да си пријавен во фирма за да имаш право на породилно? Јас знам 6м, сега ми викаат 12м.
Да ,да. Јас исто се плашев одморот 2020 дали ќе ми важи требаше понеделник да почнам ,а имав 14 дена и ми важеше па така до јуни сум дома . При крај ќе си се слушнеш со ресурси или кој и да ви пишува одмор и ќе се договориш кога како да се користи.
Здраво феминки.Имам едно прашањр до вас.Од 01.02 имам отворено боледување со дијагноза за патолошка бременост и секој месец ми го продолжуваат значи од месец за месец.Последново продолжувањр ми беше од 17.05 до 18.06.Краен термин за породување ми е на 24 август.Прашање до тие што се поупатени сега кога ќе поднесам наредно документи од 18 јуни за до јули од кога т.е од кој ден треба да го отворам породилното а да не ми остане луфта некој ден меѓу боледувањрто и крајниов датум?Рачунајќи колку што е за нормална бременост 28 дена пред термин мене ми доаѓа дека треба да отворам породилно на 27 јули..Е сега доколку ми го продолжат боледувањево пак еден месец од 18.06 до 19.07 што со деновиве од 20.07 до 27.07?
Јас бев на патолошка цела бременост, а боледување отворив на денот на породувањето. Последното боледување ми истече 2 недели пред термин, тое денови ги покрив со одморот.
Ново боледувањр ќе треба да отворам?Да го затворам ова?Како оди тоа?Денови од одмор немам ги искорисѕив во јануати месец
@steffriss да, исто ќе биде како до сега, само што наместо 1 месец ќе биде помалку. Тоа конзилијарно мислење не значи дека мора да биде точно 1 месец боледувањето, може и помалку
Веќе влегувам во 9ти месец. Работам од дома за приватна фирма. Прв пат сум бремена и не знам како одат овие работи. Ако некој може да даде некој совет, нема да биде лошо Реално не знам кога бебето ќе реши дека му е време да излегува. до кога можам да си работам. Се до последен ден до пред пораѓај (што е тешко да процениш кога би било), или пр. да си терам до 37-38 г.н. па да користам некое боледување (ако постои такво нешто) се до самото породување? Поентата ми е да не се отвори породилното пред време (туку на денот на породување), ниту да користам денови од нов одмор.
Не можеш да отвориш боледување во 37 или 38 недела, туку само породилното тогаш се отвара,односно најрано 1 месец пред термин. Бидејќи работиш од дома можеш кога ќе се роди тогаш да го отвориш.
Ќе си работиш до последен ден од дома, кога ќе дојде моментот за породување од тој ден ќе ти почне породилното, ќе ги информираш на работа дека си во болница и тоа е тоа.
Кога ќе се породиш ќе се јавиш на работа ќе ги известиш и тоа е тоа. Они таму после пренесуваат во чр и ти отвараат породилно