Здраво, сакам да прашам дали некоја од вас што земала породилно, во меѓувреме ја блокирале фирмата од каде што сте земале? И како и на кој начин сте го зеле породилното во ваква ситуација? Доколку не е прашањево за овде преместете ме.
Ако веќе си на породилно, не ти зависи од нив исплатата. Ти си го остварила правото за породилно и ќе продолжат да ти го исплаќаат, дури и да се затвори фирмата. Породилното не ти го исплаќа фирмата туку ФЗО.
И јас мислам така, но во подрачнава единица на ФЗО од Прилеп ми викаат дека мора прво плата да се помине, па потоа да има исплата.
И јас вака знам - без оглед што породилното го плаќа фондот, сепак мора фирмата каде што си пријавена да ја поминува платата за да имаш исплата.
Здраво имам еден проблем, се породив минатата недела и денеска требаше да отворам породилно ама фирмата нема пуштено мајска плата така што немам осигурување, истекло на 30.06. Се јавив во фирма и немаат пари за плата, кој знае кога ќе биде. Дали има некој рок за отварање породилно или можам и пример месец дена по породувањето да го отворам...?
Мислам дека законскиот рок е 3 месеци. Јас се породив на 8ми мај, а документите ги поднесов на 16ти јуни.
Женчиња како е постапката за отворање породилно (користам мерки и дома сум т.е. се водам како работа од дома)? Каде треба да се извести прво и што треба од документи? Прво матичен, работа...? Да се дополнам....претпоставувам откако ќе заврши пораѓај, отпусно сетоа тоа се оди кај матичен или? Ако е така ретроактивно се враќа датумот за породилно од денот на порљѓај? Пример се пораѓаш на 1ви, а кај матичната и на работа со документи одиш на 5ти, сепак потодилното се смета од 1ви?
Najkasno mozes da otvoris porodilno od denot na poroduvanje, vo slucajov so merkive, gi koristev i jas, go otvoriv koga se porodiv. Kje im se javis na rabota deka si porodena i koga kje kompletiras dokuemntacija im nosis na rabota, od maticnata ti dava porodilno i potvrda deka imas redovno kontrolirana bremenost za ednokratna pomos za prvo ili vtoro dete, zavisi koe ti e.
Аа супер фала ти. Разбрав, доволно е за почеток телефонски на работа, за да регулираат они со фонд, претпоставувам... а после со матичната и документација. Тенкс.
а породилното тогаш ти почна, на 8 мај? зошто мене треба ретроактивно да ми го отворат, се породив на 29.6 а треба да се отвори од 21.6. пс не знам од која дата да бројам.
Da da, jas im se javiv im kazav deka se porodiv togas i togas i posle koga kje im odneses kje si imaat uvid i za porodilno itn..
Здраво феминки, бидејќи ми е прва бременост и немам искуство, сакам да Ве прашам доколку досега сум зимата плата преку сметка на пр.24.0000 и во следните 6 месеци ми се покачи пример на 30.000 ден. колку ќе ми исплати фондот во текот на породилното отсуство?
кои документи се потребни за поднесување за исплата на породилно во фондот? Јас ќе поднесувам а не фирмата, па ме интересира процедурата. Инаку ми дадоа денеска ИСР образец за породилното.
За матичната да ми отвори породилно...треба да носам само отпусно писмо или и извод на родени за бебето?
Јас на 07.06. се породив и од тогаш ќе го отворам породилното. Само јас документи никаде не носев, се по меил ми бараа, не лично. Или од фирмава ако однесле, ама освен отпусното писмо и извод од бебе ништо не побараа. Кога ви исплатија за прв пат, кога да очекувам?