Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    Komisija mi go prodolzi boleduvanjeto do 11.09 (prethodno dve nedeli od maticen) a termin mi e 25.09. Nema da ima problem so porodilnoto? Bidejki kako sto znam 45 pred termin treba da se otvori porodilnoto

2. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Јас бев на патолошка и породилно отворив дента кога се породив. Последното боледување ми беше до 15 дена пред термин, тие денови ги покрив со одморот, го искористив.

3. Stelinaaa

Stelinaaa Нов член

Се зачлени на:
    20 април 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Majki da prasam dali dobivte isplata na porodilno za mesec Juni na Halk banka

4. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Mene za Ohridska me interesira, dali ve isplatija za juni? Jas cekam prvo porodilno:)

5. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Отворете во паричен надоместок во темата бебе. Инаку минатат недела исплаќааа, треба и оваа да има исплати.

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Не, и одјавена си од завод како невработена тие 3 месеци

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Може ли некоја што сега пријавувала за породилен надоместок да ми каже што точно документи ми требаат за достава до социјално?
    Овие од работа ми се ептен сумљиви, а не ги носат они, ние си бркаме се сами...

8. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Во социјално завчера поднесов:
    Копија од моја лична карта и трансакциска сметка, потврда од матичен гинеколог за степен на раѓање (прво, второ бебе), извод пд бебето, и на увид ми ја побараа оригинал мојата л.к. Од сопругот кога ја дадов рекоа не треба

На Lili90 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Здраво, имам едно прашање доколку знае некој да ми помогне, денес бев го менував моминското презиме во трудот и во социјално и во системите ми го сменаа презимето ( но здраствената книшка ми остана со старо - моминското презиме ), а исто така пред еден месец се вработив и М1- М2 образецот и договорот за работа се со моминско презиме.. Дали некој знае дали тоа може да биде некој проблем за породилното, книговодителката вели дека нема никаков проблем да има, во трудот ми рекоа прво дека треба да се одјавам и наново да се пријавам со новото презиме а потоа рекоа ајде не мора, па сега не знам што да правам. Дали некоја имала таков или сличен проблем ?

10. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.727
    Во книшката слободно земи и со коректор избриши го старото напиши си го новото презиме,никако да те одјавуваат и пријавуваат ќе си имаш проблеми оти во случај да си трет или четврти месец ќе немаш шест месеци ако те одјавуват,ќе си одиш во бирото за пријавување таму ќе те сменат а и за породилно не ти треба М1 М2.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Ти благодарам. Да трет месец сум, малку сум исплашена бидејќи во оваа наша држава често се случуваат пропусти со таа бирократија, да не останам на крај без породилно поради презимето што не е во сите документи исто. И сите различно ми кажуваат па затоа се збунив. Сега ми кажаа дека требало да одам и во пензиско да менувам презимето...

12. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Isto i jas sum so mominsko prezime, vo fondot mi rekoa da odam da mi azuriraat podatoci. Dosega ne mi napravile problem po instituciive za razlicni preziminja, znaat deka ti e mominsko po adresata gledaat, taka da ponatamu ke go smenis

13. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Да во фондот веќе бев и во системот ми ги сменаа податоците,но договорот за работа и тие некој документи м1-м2 се со моминско презиме и комплицирано е да се менуваат треба да се одјавам па наново да се пријавам со новото презиме, немало друг начин, и сега на крајот испадна во бирото за пријавување и во социјално то- во фондот да сум со новото презиме, а договорот за работа со моминско... Книговодителката ми рече дека ете по матичниот ќе се види дека за иста личност се работи, но се насекирав дека таму во бирото за пријавување ми рекоа да се одјавам и наново да се пријавам во фирмата кај што работам за со новото презиме ...

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Немаш гајле, јас цела бременост истерав со моминско презиме и сеуште не ми е сменето. Породилно земам без проблем.

На Te@ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Дали има законски рок до кога може да се поднесе документи за породилно?

16. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Супер, се надевам дека и кај мене нема да има никакви проблеми

17. TheIdealMe

TheIdealMe Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    89
    Нема. Со првото поднесов на шест месеци од раѓање а на второто со пет. А во заводот ми кажаа не застарува тоа право. Имаш рок само за пријавување на новороденче 30 дена и се плаќа казна 100-200 евра, колку те крштеваат.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Ti blagodaram mnogu.

На TheIdealMe му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Тие што користите мерки од влада а сте вработени во државна институција колку ви исплаќаат, 70 или 100% од плата? И дали може да се користи мерката точно до пораѓај или мора порано да се отвори породилно?

20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    100% Зимам плата и породилното ќе го отворам на денот кога ќе се породам.

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.