Девојки дали некоја знае како оди постапката за отсуство од работа, денес ми дадоа потврда дека сум бремена, и ми вели ти следува боледување со закон, е сега ова боледување ако го земам сега можно е да не можам да земам породилно кога ќе се породам?Ништо не ми кажаа јасно. Спојлер Сестрите кај др. Тони Битола се катастрофа, докторот е добар ама тиее, однесување со пациентките никакво.
Тоа не е боледување, ни породилно. Заради пандемијата, владата донесе закон со кој сите бремени се ослободени од работа, освен тие што можат да работат од дома. https://vlada.mk/node/23684 Со овој закон, работодавецот е должен да те ослободи од работни задачи и да ти плаќа 100% плата. На државно важи оваа мерка, на приватно зависи од приватниот.
Здраво Извинете да ве прашаам дали некоја за време на бременоста била невработена Барам фирма што може да ме пријави само јас ке си плачам придонеси дали знаете како каде Ептен ке ми значии моментално сум во тесно Ви благодарам
Леле скоро ми излезе некаде за фирма што осигурува трудници, ама ич не ми текнува каде. @KittyCat:) ти да не имаше споделено такво инфо?
Zdravo devojki Sakam da prasam za porodilno boleduvanje. Rabotata mi e fizicka non stiop sum na noga i digam teski raboti a samo sto doznav deka sum bremena.Me interesira dali mozam da pobaram boleduvanje barem za prvite tri meseci dodeka e naj rizicna bremenosta
Vazat seuste merkite od vlada za bremenj zeni deka se oslobodeni od rabota...so potvrda od maticen ginekolog deka si bremena, kje mozes da bides oslobodena dodeka vazi pandemijata https://vlada.mk/node/23684
Бремените жени се ослободени од физичко присуство на работа. Земи си само потврда од матичната дека си бремена. Иако како што читав од членки некои фирми не им прифаќале потврди.
Матичниот гинеколог а после 15 дена ќе одам на продолжување од болница и потоа на конзилијарно од 3 доктори
Mene mi rekoa samo dokolku imas rizicna bremenos mozes da dobies boleduvanje. A jas rabotam vo market ima mnogu musterii sto ne nosat maski i plukaat po parite pa ti gi davat, a i poradi rabotata non stop na noga sekoj den se custvuvam izmoreno,i sega nz kako ke bide vo ovaa situacija.
И јас работам во маркет ама како администратор и повеќе седам во канцеларија ама ете не не следувало тоа од државава да седнеме дома ради пандемија а и почна да ми се крати грлото на матка па ми дадоа боледување… побарај си од матичен гинеколог а која недела си?