Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Здраво, дали некоја има инфо дали можам породилното да го прекинам порано за да се вратам на работа и дали се плаќа дел од сумата до 9иот месец?

2. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Мислам дека се плаќа пола од породилното, се поднесуваа документи. Мислам пишуваа во паричен надомест, побарај.

На SophiaBella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Здраво. Осигурана во фирма сум од 01.04,заклучно со 01.10 исполнувам 6 несеци стаж како услов за породилно. Прашањето ми е како и кога можам да го отворам породилното, термин ми е 30.10..дали ги исполнувам условите?

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.102
    Допаѓања:
    21.744
    Мислам дека треба да ти поминат 6 плати т.е. 6 платени придонеси за здравствено ама прашај си у фирма за сигурно или нека прашаат у сметководство, тие сигурно знаат.

Мислам дека најидеално е да си отвориш породилно по исплаќање на 6тата плата зашо може да ти кажат на крај дека не ти е платено и немаш услови.

5. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.778
    условите ги исполнуваш, затоа што тие се да имаш 6 месеци непрекинато стаж... по закон за работни односи породилото отсуство можеш да го отвориш 28 дена пред очекуваниот термин за породување..
    поздрав и со лесно :)

На macamaca24 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kostadinov

Kostadinov Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Здраво девојки. Дали некоја знае број од Сузана од подрачна?

7. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    Zdravo devojki,imam prasanje vo vrska so toa ako vo bremenost ve izbrkaat od rabota ili eventualno ve zadrzat ama bez plateni pridonesi. Vaka: rabotam od 11 juni. Prvite dva meseca ne bev prijavena(dogovor za delo) imav sto znaci pridonesite ne mi e bea plateni za prvite dva meseca sama si plakav zdravstveno.prijavena sum od 1septemvri so dogovor za 3 meseci znaci do 1 dekemvri. Prasanjeto mi e prvo dali mi se vazat i onie dva meseca sto sama si gi plakav za da mozam da fatam trudnicko porano ili treba strikno od strana na firmata da ti e bilo plateno se? I vtoro dali imaat pravo da me izbrkaat posle 1vi dekemvri?

8. Kostadinov

Kostadinov Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Mene ne mi bea plateni pridonesite skoro gi plati gazdata i cekam isplata zatoa i baram broj od suzana taa mi go raboti slucajot od juli sum na trudnicko

9. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.778
    за жал чим договорот ти е на определено 3 месеци, можат да те одјават со истек..

На Inavond му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Star555

Star555 Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Maticnata ja dava potvrdata jas bev Oslobodena od rabota cela bremenost poradi Covid samo odnesov potvrda od maticen ginekolog

На fificaaa и Trpkovska им се допаѓа ова.
  11. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    483
    И мене ми дадоа потврда ,ама не бев информирана. Се јавив во центар за јавно здравје и ме упатија како треба. Кога и го цитирав разговорот на докторката ми кажа дека не сум знаела јас да и кажам што барам , и за една минута ми испринта поврда

12. Star555

Star555 Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Taka im osgovara se pravat deka neznaat

На fificaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Ona kako prvo kako covek, pa posle kako doktor, treba da ti kaze sakas doma da sedis, dati dadam potvrda? Ama ne , na toso se pravat.

На fificaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Zdravo. Osigurana bev od 01.04.2021,taka sto na 01.10 navrsiv tocno 6 meseci staz vo firma. Porodilnoto go otvoriv na 07.10,a kraen termin za poroduvanje mi e 02.11
    Prasanjeto mi e dali ispolnuvam uslovi za nadomestok i koga treba i koi dokumenti da se podnesat vo fondot,i dali treba vo opstinata kade sto ziveam ili vo opstinata kade se vodi firmata po adresa?
    Blagodaram

15. LadyM1

LadyM1 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    79
    Здраво сакам да прашам како оди породилното? Дали породилното зависи од тоа колку зимаш плата? Како го пресметуваат и се за породилното ако има некоја искуство од скоро.. Фала

16. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Zemaat prosek od poslednite 12 meseci, toj iznos go delat so 12 i tolku ke ti bide porodilno. Mene mi varirase platata, sekoj mesec razlicno, pa mi iskoci porodilno pogolemo od platata.

На baby 5 и LadyM1 им се допаѓа ова.
  17. LadyM1

LadyM1 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    79
    Фала ти многу ❤️

На Trpkovska му/ѝ се допаѓа ова.
  18. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.165
    Нели е последните 6 месеци ?? Или ова ново е нешто.. исто и мене ми варира платата а плус и сега сум на патолошка..

19. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Jas go izracunav posledni 12 meseci, taka mislam pisaa vo paricen nadomestok.. Ali spored toa, tocno mi e porodilnoto..

На baby 5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Значи ако има можност да се работи од дома. Сите бремени наставнички ќе си работат од дома. Еве тоа е мојот случај.
    Не ме ослободија туку ми рекоа од дома да си држам настава.
    А советничка за образование и во МОН и ТРУД и социјална ми рекоа дека нема основ без боледување само со потврда за бременост јас да седам дома они да плаќаат друг наместо мене а и двајцата да земаме 100%плата

На tina2018 и pamelche им се допаѓа ова.