Јас го отворив на денот на породувањето. Нема потреба да го отвориш порано, законски додека трае пандемијата сите трудници се ослободени од работа. Не да работат од дома, туку ослободени се од работа. Треба да приложиш само потврда од матичен гинеколог, како доказ за твојата бременост.
И мене ми дадоа денес предлог од комисија 45 дена пред термин да отворам породилно, јас сум на патолошка.
Женски панирам боледувањето да го отворам од 1ви јануар 2022, како е процедурата, дали може да се врати уназад или ден пред тоа да се пиши од 1ви ?
Мислиш зошто први е неработен? јас пример се породив на еден датум на матичната и се јавив после 5 дена и таа ми отвори со уназад, со датумот на пораѓај
Да мислев за тоа да не настани некој проблем, на пример да се породам во неработен ден петок па следува викенд и да има проблем со отварање на породилното. Ти благодарам
Здраво сакав да ве прашам како се пресметува износ за исплата за породилно отсуство. Јас до октомври месец ја примав цела плата на сметка. Од октомври до сега често сум на боледување и платата на сметка ми е намалена за некои 5000 денари. Дали се пресметува просек некој за кој период, или платата која си ја земам без пресметано боледување би ми се исплаќала?
Здраво извинете нова сум на форумов па би сакала да прашам дали може матичниот општ лекар да ми даде боледување од 15 дена и гинекологот 15 дена сега уште некоја недела влегувам во 8ми месец, после тоа веќе да ми се отвори породилно 30дена пред термин и кој го плаќа ова боледување од 30 дена од општиот и гинекологот дали фирмата или фондот?
Мислев на овие 15 по 15 дена и тие ги плаќа фондот сепак се две различни боледувања од матичен лекар 15 и од гинеколог 15 претходно уште на почеток користев едно од 15 дена, тоа ми беше од фирмата платено
Мислам дека првите 15 дена ги исплаќа фирмата па потоа се оди на комисија за да ти го продолжат. Најдобро да си прашаш во фирмата каде што со осигурана ама се мислам дека беше вака. Поточно сигурна сум дека првите 15 дена од општиот се на терет на фирмата а за продолжението не знам. Зависи и колку дена ќе ти дадат од комисија. А после првите 15 дена ако земиш пак 15 дена од геноколог веројатно пак е на терет на фирмата бидејќи тоа ќе биде ново боледување со нова дијагноза. Не можат иста дијагноза да дадат гениколог и општ матичен.
И многу е битно да ти се надоврзуваат датумите ако ги отвараш кај различен доктор. Одма штом завршува едното да почнува другото.
Дали сеуште може породилното да се отвори на денот на породување или неколку дена пред породување,односно да не се отвора како што викаат најрано 45 дена, а најдоцна 28 дена пред терминот за породување? Тазе мајки што сте, како отворивте боледување? Да не ми прави матичниот проблем, ако сакам на ден на породување да го отворам боледувањето?
Ne e tocno ova,oslobodeni se od rabota so fizicko prisustvo. Ako mzoe da se organizira rabota od doma moze da si raboti trudnicata, ako ne moze rabotniot proces taka da bide togas sedi doma ne raboti
Има ли некоја членка искуство со отварање породилно со старото презиме? Во фзо уште се водам со старото и не знам дали да одам да го менувам или? И ако треба, може ли да ми кажете освен лична карта што треба?