За 5 минути завршуваш работа, носи само копија од лична карта, таму ќе пополнат еден образец и веднаш ќе ти биде променето
Само со лк ќе ти сменат, ни книшка нова ни презиме во стара ми сменија ништо само кај нив во систем. Ова е пред 1 год како беше
Фала на одговорите. Ќе гледам тогаш да средам штом лесно се завршува, ама за секој случај уште ова да ве прашам @IRBBB @Asher дали во иср образецот матичниот ве водеше со новото презиме/адреса или со старите податоци според фзо?
Земи си М4 или М3 беше образецот и од работа нека ти пополнат. Се носи во пензиско, во агенција за вработување, во фзом и во ујп. На сите места мора да смениш. Ова најубаво во книговодство прашај.
Откако направив промена ме водат со новото презиме и адреса (ИСР, упати што ми даваат...се). А претходно сите овие документи ми беа на старото презиме и адреса.
Здраво девојки нова сум овде поздрав до сите, барам цели четири часа по интернет и никако неможам да најдам 100% точна информација а форумов ми излегува прв насекаде , а малку ми е незгодно првото мислење да ми биде ова, се надевам дека има некој со искуство ќе може да ми одговори, сакам да прашам колку макс. може да биде паричниот надомест за породилно. Кај нас во фирма сметководителот е нов и незнае точно дали се четири минимални плати или четири просечни, зашто платата ми е повисока од 4 минимални изминатите 7 месеци, па ме интересира дали има шанси да земам 100% од платата.
Паричниот надомест за породилно ќе ти биде просек од последните 12 плати, небитно што не ти е минимална платата. Има некој максимум кој исплаќа фондот, ама колку е, не знам точно, мислам дека за тој дел може да ти одговори @Pacient srna.
Здраво на сите, имам едно прашање. Вработена сум во фирма од 15.06.2021г., ме интересира кога точно изминуваат 6 месеци за да имам право на користење на породилно. Дали ако се породам на 15.12.2021 ќе ми следува надомест за породилно? Ви благодарам
Со 6 месеца те следува породилно само можеби ќе треба да почекаш да ти ја пуштат платата за декември па тогаш ќе ти ги разгледаат документите за породилното
И јас секаде се водам по старо презиме, само во лична карта со новото. Не сум се заинтересирала фа идам да променам а искрено и не знам што документи ми требаат.
Max e 4 prosecni plati. Sega prosecnata e mislam okolu 28.000....znaci okolu 112.000 negde e max Da bea minimalni dobar del nemase da.sme na porodilno
Здраво, вака имам едно прашање, па може некој ќе може да ми даде инфомација од тука. Имам прекин во стажот некаде 10тина дена и не ми следува породилно, но дали ми следува некој друг вид на платено боледување со оглед на тоа што кога ќе се породам нема да можам веднаш да се вратам на работа? Инаку осигурањето ми е од 1 септември, претходно како што спомнав имам прекин во стажот околу 10 дена.
Мила не сум сигурна дали ќе е проблем за породилно отсуство што си со старо презиме. Секако идеално би било да си ги средиш овие работи. Отиди до сметководство, прашај таму, пошто секако на образците што се носат треба печати од фирмата каде работиш.