Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. Trpkovska

Trpkovska Популарен член

Во мојот случај, прво ми пуштија породилно па после некој ден решение. За точно 1 месец по поднесување.

AhThatFemaleProblems likes this.
  2. tweety123

tweety123 Истакнат член

Здраво, породилниот надоместок месечно изнесува просек од платата од 12 месеци...на пример јас сум на боледување пред породилно да отворам 4 месеци под фонд со 70% плата...е сега прашањето ми е дали при пресметка на исплатата за породилно ќе се земе платата 100% или само 70% за тие 4ри месеци како користам боледување?

3. Marsic

Marsic Истакнат член

Здраво јас сакам да прашам кои документи се потребни за трудничко и дали се нодат однапред или после породување како иде тоа ? Прва бременост ми е незнам ништо вака кога ќе прсшам некои ми викаат не се сеќавам. Треба ли да се менува презиме на документи?

4. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Мислам мора да си смениш презиме а на самиот ден на пораѓај ти отвараат породилно а за кои документи поточно прашај си го сметководителот на фирмата

tina2018 and Marsic like this.
  5. Orange96

Orange96 Истакнат член

Zdravo, dali znaete kade se naojga socijalna griza vo Skopje?

6. Inavond

Inavond Активен член

zdravo devojki. zavrshno so dekemvri polnam 6 meseci vo firmava. megjutoa prvite 2 meseca ne mi bea plateni pridonesite, t.e. ne bev prijavena, sto znaci deka vo fevruari spored dogovorot i spored toa kolku vreme sum prijavena tek vo fevruari ke polnam 6. Ya juli i avgust , sama si plakav zdravstveno, megjutoa samo zdravstveno, bez penzisko. Dali so ogled na toa sto sama si plakav prvite dva meseca, dali toa ke mi se vazi, za da mozam da si otvoram trudnicko? ili moram da chekam do fevruari. I imam uste edno prasanje, bidejki ke se porodam pred da zavrshi fevruari, znaci pred da napolnam 6 meseci dali ke uspeam da si otvoram, isto taka dogovorot mi e do kraj na fevruari. Izvinete za predolgiot post, ako ima nekoj slicno iskustvo ili znae kako e procedurata neka spodeli, navistina bi mi bilo od golema pomos.

7. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

A toa 28 Dena pred termin sto pisuva vo zakonot nekoj ti pravese li problemi ?

Marsic likes this.
  8. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Јас вака знам ако си на патолошка 45 дена пред термин отвораш, ако користеш мерки од Влада или на ден на порагај најкасно, или 28 дена пред термин најрано, ако имаш потреба од тие 28 дена.

9. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

I jas ne go razbrav toa znam I ti bese so merki I pred mene si so termin cinam jas sum duri kraj na januari pocetok fevruari kako ke pravis ti kolku vreme pred.termin ke otvaras.

10. Knizhevnik11

На ден на порагај ќе отворам дотогаш мерки ќе користам

Inamya, Nbnbnb and Marsic like this.
  11. zverkica

zverkica Популарен член

Да прашам дали може трудничко да се отвори неколку дена по породување? Нејќат на работа за неколку дена пред крај на месец да ми скратат плата, сакаат да ме исплатат за цел месец, па ако има шанси да отворам трудничко некој ден после породување?

12. Marsic

Marsic Истакнат член

Не ви прават проблем од фирмата или има разлика приватни од државни кај мене сите што користеа мерки од трудници главната им се јавуваше однапред да го отворат 28 дена додека не отвориш тогаш секој ден им вртела поради тоа што користеле мерки седеле дома мн ќе се фатело. Јас исто така сакам после породување да си отворам не верувам дека ќе ме остави.

13. Knizhevnik11

Веројатно има врска и каде работиш. Јас сум во државно и не ми прават проблем.

Marsic likes this.
  14. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Дали некој има проверена информација до која фаза е предлогот за измена на законот за раб односи со која породилното отсуство би траело 12месеци?
    Кога би требало да се гласа?

Мишел* likes this.
  15. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Немам проверена информација, ама мое мислење е дека тоа беше само мачкање очи пред избори.

Мишел* and Marsic like this.
  16. Knizhevnik11

Според барањето на сојузот на синдикати оди пакет на гласање со недела неработен ден, и треба да се гласа следнава недела, НО ќе видиме дали и оваа точка ќе се изгласа и ако се изгласа од кога ќе важи, најрано би важела од објавување на одлуката во службен весник. Но ќе видиме што ќњ излезе од сето тоа. Шахпаска даде ветување ќе си замине нишѕо од законот. Мизерии.

Трепетлика likes this.
  17. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Па нека не ти кратат, тоа нема врска со тоа кога ти ќе отвориш породилно

18. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Нема да ти скратат…делот друг ќе го добиеш од фзо…јас мислам дека не можеш покасно да отвориш ама сигурна не сум

19. zverkica

zverkica Популарен член

Па така ќе биде изгледа, па ќе ги правдаат поинаку, текоа ќе смислат начин, а кај матичната ми текоа дека може само на денот кога сум се породила

20. zverkica

zverkica Популарен член

Епа не сакаат да ги чекам тие пари од фзо, ептен се такви грижливи, викаат ќе ти требаат пари за памперс зашто да чекаш фзо, којзнае кога ќе ти префрлат, нема да ти скратиме се ќе ти префрлиме од плата, срцки