Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Во мојот случај, прво ми пуштија породилно па после некој ден решение. За точно 1 месец по поднесување.

На AhThatFemaleProblems му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tweety123

tweety123 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    29
    Здраво, породилниот надоместок месечно изнесува просек од платата од 12 месеци...на пример јас сум на боледување пред породилно да отворам 4 месеци под фонд со 70% плата...е сега прашањето ми е дали при пресметка на исплатата за породилно ќе се земе платата 100% или само 70% за тие 4ри месеци како користам боледување?

3. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.105
    Здраво јас сакам да прашам кои документи се потребни за трудничко и дали се нодат однапред или после породување како иде тоа ? Прва бременост ми е незнам ништо вака кога ќе прсшам некои ми викаат не се сеќавам. Треба ли да се менува презиме на документи?

4. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Мислам мора да си смениш презиме а на самиот ден на пораѓај ти отвараат породилно а за кои документи поточно прашај си го сметководителот на фирмата

На tina2018 и Marsic им се допаѓа ова.
  5. Orange96

Orange96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2020
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    103
    Zdravo, dali znaete kade se naojga socijalna griza vo Skopje?

6. Inavond

Inavond Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    20
    zdravo devojki. zavrshno so dekemvri polnam 6 meseci vo firmava. megjutoa prvite 2 meseca ne mi bea plateni pridonesite, t.e. ne bev prijavena, sto znaci deka vo fevruari spored dogovorot i spored toa kolku vreme sum prijavena tek vo fevruari ke polnam 6. Ya juli i avgust , sama si plakav zdravstveno, megjutoa samo zdravstveno, bez penzisko. Dali so ogled na toa sto sama si plakav prvite dva meseca, dali toa ke mi se vazi, za da mozam da si otvoram trudnicko? ili moram da chekam do fevruari. I imam uste edno prasanje, bidejki ke se porodam pred da zavrshi fevruari, znaci pred da napolnam 6 meseci dali ke uspeam da si otvoram, isto taka dogovorot mi e do kraj na fevruari. Izvinete za predolgiot post, ako ima nekoj slicno iskustvo ili znae kako e procedurata neka spodeli, navistina bi mi bilo od golema pomos.

7. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    A toa 28 Dena pred termin sto pisuva vo zakonot nekoj ti pravese li problemi ?

На Marsic му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Јас вака знам ако си на патолошка 45 дена пред термин отвораш, ако користеш мерки од Влада или на ден на порагај најкасно, или 28 дена пред термин најрано, ако имаш потреба од тие 28 дена.

9. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    I jas ne go razbrav toa znam I ti bese so merki I pred mene si so termin cinam jas sum duri kraj na januari pocetok fevruari kako ke pravis ti kolku vreme pred.termin ke otvaras.

10. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    На ден на порагај ќе отворам дотогаш мерки ќе користам

На Inamya, Nbnbnb и Marsic им се допаѓа ова.
  11. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Да прашам дали може трудничко да се отвори неколку дена по породување? Нејќат на работа за неколку дена пред крај на месец да ми скратат плата, сакаат да ме исплатат за цел месец, па ако има шанси да отворам трудничко некој ден после породување?

12. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.105
    Не ви прават проблем од фирмата или има разлика приватни од државни кај мене сите што користеа мерки од трудници главната им се јавуваше однапред да го отворат 28 дена додека не отвориш тогаш секој ден им вртела поради тоа што користеле мерки седеле дома мн ќе се фатело. Јас исто така сакам после породување да си отворам не верувам дека ќе ме остави.

13. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Веројатно има врска и каде работиш. Јас сум во државно и не ми прават проблем.

На Marsic му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Дали некој има проверена информација до која фаза е предлогот за измена на законот за раб односи со која породилното отсуство би траело 12месеци?
    Кога би требало да се гласа?

На Мишел* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Немам проверена информација, ама мое мислење е дека тоа беше само мачкање очи пред избори.

На Мишел* и Marsic им се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Според барањето на сојузот на синдикати оди пакет на гласање со недела неработен ден, и треба да се гласа следнава недела, НО ќе видиме дали и оваа точка ќе се изгласа и ако се изгласа од кога ќе важи, најрано би важела од објавување на одлуката во службен весник. Но ќе видиме што ќњ излезе од сето тоа. Шахпаска даде ветување ќе си замине нишѕо од законот. Мизерии.

На Трепетлика му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Па нека не ти кратат, тоа нема врска со тоа кога ти ќе отвориш породилно

18. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.336
    Допаѓања:
    4.614
    Нема да ти скратат…делот друг ќе го добиеш од фзо…јас мислам дека не можеш покасно да отвориш ама сигурна не сум

19. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Па така ќе биде изгледа, па ќе ги правдаат поинаку, текоа ќе смислат начин, а кај матичната ми текоа дека може само на денот кога сум се породила

20. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Епа не сакаат да ги чекам тие пари од фзо, ептен се такви грижливи, викаат ќе ти требаат пари за памперс зашто да чекаш фзо, којзнае кога ќе ти префрлат, нема да ти скратиме се ќе ти префрлиме од плата, срцки