Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Ќе се обидам јасно да го поставам прашањето :D
    На патолошка сум, знсм дека 45дена пред термин треба да се отвори породилно. А дали има можност кога ќе решат од комисија од фондот да се затвори боледувањето, тогаш да не го отварам породилното, туку да искористам одмор што имам и од матичен општ (не гинеколог) да земам боледување 14дена? На тој начин барем на 28ми ден пред термин да се отвори породилното.

2. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Секако дека можеш Мене од фирма ми рекоа може да си го искористам одморот така да откако ќе ми заврши патолошката прво ќе користам одмор а после тоа ќе отворам породилно а инаку може да се земе и од матичен две недели боледување ама јас нема да земам да не испаднам нефер кон фирма бидејќи ми дадоа две недели одмор

На tina2018 и LoveHope им се допаѓа ова.
  3. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Фала ти многу, утре ќе пресметам враќајќи наназад денови, да видам математиката дали ќе ми излезе.. Нормално, ќе разговарам и со газдата. Факсимилот мој бидејќи сум на патолошка ми е во мирување и во фондот поднесуваат секој месец документ дека сум на боледување,па друга докторка ми е замена со нејзин факсимил.
    Незнам како ќе го изведат тоа околу Факсимилот ако не отворам 45дена преф термин породилно.

4. Redmoon

Redmoon Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Здраво, ако може еден совет...
    Породилно најрано можам да го отворам на 4ти јануари, но ме интересира за пресметка на породилно дали ќе зимам цела плата или некој просек зошто имам неколку пати останувано на боледување, дали од тие боледувања ќе се нешто минусира... Прашував неколку правни лица ми кажаа дека тие боледување не важат за породилно туку дека се пресметува само платата. Мислење?

На Rubiii му/ѝ се допаѓа ова.
  5. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Само цела плата се зема просек,ако си работела 12 м се зема за 12,а ако имаш работено колку за породилно предходно да не си била осигурана само тие месеци.

6. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Ане може малку повеќе да објасниш околу ова отварањево покасно за породилно? Еве пример јас ако се породам на 27декември, нема да го фатам законот, која опција е најбезбедна за да одолговлечи отварањето на породилно после 1ви јануар? Дали тоа е воопшто изводливо да се отвори породилно покасно од породувањето? Би било супер да е така

7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.504
    Не постои таква опција ако се породиш, ако не си породен може од матичен да кориатиш боловање, ако се породиш се отвора најкасно на ден на пораѓај.

На zverkica и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  8. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    4.771
    точно, породилно најкасно на ден на породување се отвара

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Пу штета, ако го изгласаат законот баш штета ќе биде за неколку дена да не го фатам

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Ако се породиш мора да го отвориш јас дека сум на патолошка за да не го отворам 45 дена пред термин затоа ќе користам одмор а ти овие денови гледај лежи повеќе ма не повеќе туку лежи цело време до 31 може ќе издржите некој ден плус

11. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Хехе срцка, мислам дека докторката нема да ме остави веќе за жал и ќе мора следна недела да ме породи, што да правам, што е тоа е

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Ако не е хитно тогаш зошто не те остави уште 4 дена Тие 4 дена може да бидат 3 месеци плус со бебчо Како и да е само нека биде живо и здраво

13. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    29.044
    Дали имате инфо дали породилното отсуство е продолжено на 12 месеци? Дали се изгласа тој закон и за кого важи? Дали за оние кои што се веќе отсутни или кои што забремениле годинава?

14. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Се уште не е изгласано и нема ниту информација кога ќе се гласа. Ќе важи откако ќе биде објавено во службен весник, односно за родилките кои ќе отворат породилно по тој датум. Сега за сега како тргнало и како што се ефективни, нема да го фатат ни тие сега што се на почеток на бременост :/

На Knizhevnik11 и marta993 им се допаѓа ова.
  15. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    5.452
    И мене ме интересира дали ако земам боледување,се намалува знам платата, НО дали после во породилно ќе се смета исплатената т.е скратената од тој месец или???

16. Redmoon

Redmoon Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Не знам еве нека одговори некој ако имал вакво искуство баш ме интересира

17. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.748
    Се распрашав и јас зошто користев боледување. Во пресметката за породилно се пресметува нето плата без одбитоци за последните 12 месеци.

18. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Дали некој знае доколку стажот е непрекинат 6 и пол месеци ( скоро 7 ) кога ќе се отвори породилното а пред тоа сум била невработена, породилното ќе биди просек од тие 6 месеци, или од последните 12 месеци па месеците кога сум била невработена ќе бидат 0 денари

19. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Породилното е просек од 12 месеца. Значи месеците што не си работела ќе бидат 0 денари:( односно кај тебе просекот ќе се пресмета: збирот од тие 6/7 месеци делено со 12.

20. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    4.771
    просекот ќе ти биде од тие 6 месеци колку што си била вработена

На Te@ му/ѝ се допаѓа ова.