За исплата на Породилно да.. Затоа што газдата ми рече можиш да отвориш и сестрата кај матичниот рече мора да се отвори од тој ден и нема да има проблем (претходно бев на потолошка, два дена од како ми помина го отворив породилното) И на крај испадна проблем...
Јас бев на патолошка од кога направив 6 месеци и повеќе во фирмата. Мислев дека мора да работиш 6 мес па да земеш патолошка. А од патолошка породилното се отвара 45 дена пред термин, тоа мора така.
Дали дозна нешто околу процедурата и мене ме интересира? И дали воопшто може да користи таткото породилно ако е невработена мајката
Услов за таткото да користи породилно е мајката да има 6 месеци непрекинат стаж. Инаку различно е само тоа што породилното кај матичен гинеколог треба да се отвори на име на таткото и си брка работа фирмата кај што е вработен тој.
Има ли некаде официјално соопштение колку ќе трае породилното годинава, зашто најавите беа дека од 2022 ќе биде 12 месеци, ама не знам дали официјално се изгласа законот или уште е предлог.
Zdravo, mozebi ne e za ovde prasanjevo ama moze nekoja majka ke mi dade odgovor da prasanjevo Momentalno sum na porodilno otsustvo i resenieto mi e do 19.06.2022, na rabota sum osigurana na opredeleno vreme i dogovorot mi zavrsi do 31.12.2021 ine mi go prodolzija, sto ponatamu, dali smee taka da me odjavi duri sum na porodilno? Vi Blagodaram
И мене породилното ми траеше до октомври, а договорот ми завршуваше во март, па си оставив дома бебе од 6 недели и се вратив на работа (аплицирав за истото работно место), со што автоматски ми се прекина породилното. Ако имаш некаква можност да си ја зачуваш работата и ако имаш кој да ти го чува бебето, врати се на работа но да те предупредам.. воопшто не е лесно За тоа дали смее да не ти го продолжи договорот-законски не смее, но во нашава државичка законите не важат за сите
И да ти заврши договорот за вработување на одредено време, штом користиш породилно отсуство примаш финансиски надоместок од државна институција не од твојот работодавач. Тој износ си ги примаш се до 19.06.2022. А во меѓу време прашај си на работа дали ти го продолжиле договорот, ако не имаш уште 6 месеци да се најдеш нова работа.
Da, prasav vo fondot mi kazaa da go odnesam dogovorot so mi e na opredeleno vreme,vo sprotivno ke mi go ukinat i porodilnoto. Na rabota veke me odjavija, sega moram da najdam druga rabota za narednive 6 meseci?
Како успеале да те одјават на породилно ако си? Треба да те одјави на 19/06 а до тогаш ништо не плаќа работодавецот.
Може да ти издаде потврда за бременоста, а со истата да се ослободиш од работа со мерките. Така те исплаќа работодавецот. Не си под фонд. Матичниот без индикација не може да ти издаде, а со белешката се иде на комисија. Види по приватниве како е.
Фала Богу, ќе си земеш потврда само дека си бремена и толку е.не знам што се прават на тошо матичниве, која е поентата? Како шо ти пиша членката.
Матичниот не и дава патолошка затоа што веројатно нема индикации за патолошка.. а за потврда верувам дека ќе и даде ама дали и дозволуваат од фирма да користи мерки не кажа членката.
I jas mislev deka ne mozi ama ete mozelo, zakonot bil ako si na neopredeleno vreme ne smee da te odjavi, a ako si na opredeleno smee koga saka, samo dobro e so navreme prasav vo fondot, inaku gazdata gi plakal pridonesite pa da ne plaka zatoa ne odjavuva nas
Не важи потврдата во фирмата,строго боледување,за од Ремедика не е проблем можат да извадат боледување.Работата е што потврдата не игра улога ништо