Ова сигурно, да не си грешка? Мене матичниот гинеколог ми кажа дека општиот матичен нема ограничување до кога, значи до крај дека може да ми отвори
Дали има максимум до кој може да биде висината надоместокот за породилно отсуство односно дали е 4 просечни плати?
Која е процедурата за отворање породилно пред пораѓај? Треба кај матичниот да одам и после во фонд треба да носам некои документи, на работа што треба да однесам?
Zdravo, Imam edno prasanje koe nekako ne mi e jasno ili treba najubavo smetkovoditel da si prasham.Jas vekje ne odam na rabota od 14ti fevruari, kazav na rabota da me vodat na porodilno, a kraen termin mi e 11ti mart.E sega mi baraat dokument za vo smetkovodstvo za platatata, za ovie denovi sto ne odam, a maticniot ginekolog mi kaza deka porodilno ne moze da se dade dodeka ne se porodam, odnosno ne im dadam otpusna lista.E sega jas kakov dokument da odnesam na rabota, dali nekoja znae. Vi blagodaram
Не знам зошто така ти рекол матичниот,јас го отворив породилното 20 дена пред термин, ми даде некое решение а рече пак после ќе треба да се вратам кај него со отпусна листа,но породилното веќе ми е отворено и имам документ за тоа.
Ti blagodaram, sepak se javiv kaj maticniot ginekolog mi kaza deka moze samo nekoja lekarska potvrda da mi dade, pa ke vidime dali taa ke vrsi rabota za vo smetkovodstvo.
A denta koga ke se porodite moze da se otvori porodilno? ILI ako e Nedela dali moze den pokasno da se otvori? I dali od koa ke se porodite treba na maticen ginekolog da se javite pa on ve prijavuva vo Fond?
Породилно најдоцна може да се отвори со датумот на пораѓај. Ако е недела ќе ти го отворат со ден недела, не можеш понеделник на пример. Мора да го известиш матичниот гинеколог дека си се породила бидејќи тој го отвара породилното со тоа што мораш да му приложиш отпусно писмо од болница. Пријавувањето во фонд го правиш сама или ти средуваат од работа.
И да е недела ич да не се секираш...ќе и се јавиш во понеделник...јас се породив петок па дури понеделникот и се јавив и ми отвори породилно со датум на пораѓање Цело време ве читам отпусно писмо, отпусно писмо изгледа само во мојов град не бараат само и се јавив на матичната таа ми отвори и толку...отпусното писмо го зедов после 2 месеци бидејќи тогаш ми го направија, немале време претходно
Претпоставувам дека боледувањето ќе го сакаат, но не сум сигурна, нека каже друга членка што ги носела сама документите во фонд. Јас се што треба однесов во фирма и тие ми завршија се.
Дали некој знае дали исплатата за породилно има некој максимум? Или без разлика на сумата, фондот ја исплаќа 100%