Pa moze ja prekinala patoloskata posledniot mesec. I koristela odmor 14 dena i plus boleduvanje od opst maticen 14 dena. Po nekoja logika.
Zdravo, da ve prasam dali nekoja ima vakvo iskustvo. Jas nema da go koristam porodilnoto, mesto mene soprugot ke go zeme. Za toa ke treba da zemam potvrda od rabota deka ke prodolzam so rabota so fizicko prisustvo i dali nekoja znae kako izgleda taa potvrda, ni na rabota neznaat kako da ja sostavat
Здраво јас морам да отворам породилно порано,па ме интересира што документи треба да однесам во ФЗОМ сега или од кога ќе се породам, а на работа морам да го однесам дека ми е отворено..
Јас со уште едно прашање. Мм има фирма и регистрирано како самостоен занаетчија, преку овие грантовите. Дали тој може да ме пријави преку него за да остварам право за породилно?
Најобична потврда. Горе име на фирма,даночен број, адреса место. Нека пишат на средина на лист ПОТВРДА горе десно архивски печат. Фирмата таа и таа, претставувана од управител тој и тој лк, ембг, ја издава оваа потврда за потребите на ПИОМ ФОНД на РСМ дека лицето од таа и таа дата поради потребите на компанијата со физичко присуство ќе ги извршува работните обврски. Толку. Потпис печат. Ништо не треба друго. Е сега после вие со фонд видете што ќе треба за сопругот да се префрли дел.
Дали може да отворам породилно 45 ден пред термин со нормална бременост? А не сум користела патолошко боледување.
Можеш, ама ќе седиш помалку време со бебе дома. Породилно ти го сметаат од денот кога го отвораш, не кога ќе се породиш. Надомест после породување ќе имаш, исто така.
За надоместокот, ваљда мислиш дека ќе ме исплатат после породување ама и за тие 45 ден пред да се породам?
Да, ќе ти ги платат сите денови од кога ти е отворено породилното, ама за исплата ќе можеш да поднесеш тек откако ќе се породиш.
Здраво. Да прашам кои документи се носат на работа освен породилното од матичниот гинеколог? Треба ли некои формулари да симнувам и да пополнам?
нема формулари, освен потоа извод од детето и здравствена книшка ако биде префрлен преку тебе Инаку, зар мора шест месеци последователно да си во иста фирма за да оствариш право на породилен надоместок? Сакав да се префрлам преку мм, со грантот е самовработен и праша, рекоа дека може да бидам преку него пријавена, но до крај да сум била шест месеци во иста фирма, мене веќе ми е доцна за тоа