Дали ако отвориш породилно, ти следи плата за месецот/деновите за кој си работела? Пример сум работела до 20, од 21 отварам породилно, или работам цел мај и неколку денови од јуни. Имам забуна околу тоа...
Не можеш така, во исто време да работиш и да си на породилно. Ако ти е тоа прашањето. Ако си работела до 20ти, а од 21ви си на породилно, ќе добиеш плата за деновите до 20ти, а за деновите од 21ви до крај на месец ќе добиеш породилно.
До денот додека го отвориш породилното независно кога е за секој ден ти следува плата. Истиот ден кога ќе го отвориш породилното одиш на фонд. Пр. одиш на работа до 8 во месецот и на 9 отвараш породилно, за 8 дена фирма ти исплаќа плата
Во сите документи уште се водам по старо презиме, само во лична карта сум со новото. Еве и за боледувањето во систем им излегов со старо презиме. Прашањето ми е дали сега при исплата на патолошка од фондот, и потоа за породилно би ми правеле некој проблем? Или ако сега го сменам презимето во здраствено дали ќе ми се направи проблем пошто до сега комисиските со старо презиме ми се.
Нема да имаш проблем. Јас се породив со старото презиме во Фонд, а ново во лична карта. На сред породилно сменив податоци во Фонд, се помина без проблем.
Мамички како оди продолжувањето на породилното, односно после породилното дали специјалист може да ми даде боледување за бебето и колку истото ќе е платено 100% или 70%?
Se menuva da ama ocekuvav da stoi prosecna plata za toj i toj period,ko sto e za tie sto ne go nadminuvaat limitot
Здраво, имаме отворено породилно, но поради штрајкот на матичарите немаме извадено извод за новороденче ни рекоа дека среда на 25.05.2022 ќе биде готов, а работодавецот ни бара извод за да го достават до фондот за да ми се пушти плата.Ако на 25.05 го доставиме до работодавецот и ако тие веднаш го достават до фондот, кога би ми префрлиле плата?