А од кај матичен гинеколог треба ли да се земат некои документи и да се носат на работа или тоа електронски оди?
ИСР образец од матичен гинеколог, извод од бебето(копија) и трансакциска сметка. Со овие документи се пополнува и еден формулар од ФЗО мислам. Мене од работа ми поднесоа се,ама можеш и сама.
Во фонд кога ќе се однесе извод од бебето тогаш ќе почнат со исплата. И јас сум на патолошка па ми рекоа 28 дена пред термин за породилно.
Можеш и сама, ништо не им треба на работа, освен од кој датум ти е отворено да знаат. И да ги пофалам фонд, ептен брзо ми префрлија пари.
- Izvestaj za privremena sprecenost za rabota-obrazec od izbran lekar, izvod na rodenite na deteto (kopija) dokaz za transakciska smetka i obrazec H2 (toa go davaat vo fondot)
Дали уште се издава извод за новородено уште во болница (во Систина ќе се пораѓам) или мора во матично после некој да оди да поднесе и како иде постапката сега од кога шртајкуват? Дали некој поднесувал скоро?
А сега покрај штрајков нели не даваат изводи или ептен тешко? Значи ќе чекаме па парите на купче ќе ги зимаме.
Јас. 20 дена од кои 10 дена досаѓав. Ме мотаа прво да земам од матичното каде што живеам во мојата општина. Тука не сакаа да ми извадат штрајкувале. Не палеле компјутер воопшто. Се враќав 3 дена у главното во Центар, па извадив. Да. За во фонд, социјално и еднократните исплати мора извод. Па и за матичен да одбереш треба извод, за да го ставам дека е осигуран
Според Законот за работни односи работничка за време на бременост, раѓање и родителство има право на платено отсуство од работа во траење од девет месеца непрекинато, а доколку роди повеќе деца одеднаш (близнаци, тројка и повеќе) 15 месеци. Исто така и работничка која посвојува дете има право на отсуство до наполнување на деветмесечна возраст на детето, а доколку посвоила повеќе деца (две или повеќе) 15 месеци.
Во Битола одиш по извод на 30тиот ден од пораѓајот и тогаш истиот ден ќе ти го издадат затоа што има законски рок од 30 дена да го пријавиш бебето
За патолошка нели е 45 дена пред термин да се отвори породилно? Или ќе користиш после тоа одмор. Јас планирам до кога ќе одобрат одобрат па после имам 25 работни дена одмор тие да ги зимам.
Еве добра вест https://www.slobodnaevropa.mk/a/318...SsylteIveWvg4JMibuJTiE-EggDBeu2f4aw&fs=e&s=cl Се надевам сега ќе бидат малку поажурни
Здраво мајки, дали некоја има искуство со предвремено прекинување на породилно одсуство бидејќи ме побараа порано да почнам на работа? Како би се одвивало тоа. Фала