Жени ми треба мислење, одиме на колективен одмор од 1ви август до 20ти, дали ако се породам да речеме на 5ти или било кој датум одморот ќе ми се прекине и ќе продолжи боледување?
Да бе и ќе можеш да си го земеш остатокот мислам по завршувањето на породилното. Таман ќе ти трае некок ден повеќе. Барем јас така планирам памќе видиме
Дали по истек на породилно можеш да дадеш отказ, или они да ти добиеш отказ? Може ли државата да те гони за нешто? Да не треба да се враќаат пари од породилно?
Ај тука мислам ќе добиеме одговор со другарка. Имено она е за патолошка, но несака бидејќи мисли дека нели на патолошка не се зима цела плата. Дали кога ќе треба да и почне исплата на породилно, во просекот ќе и иде тоа што земала на патолошка или како? И друго прашање, дали ако си на класично боледување две од матичен, две од специјалист, или 1 месец специјалист во просек влегува скратената плата или реалната што би требало да се земе?
За обичното боледување не знам да ти одговорам. Ама за патолошката не влага у просек, туку платата што си осигурана односно што би ја земала ако не си на патолошка. Просек од 12последни плати. Таков одговор ми дадоа од фонд.
Без разлика од типот на боледување кое го користи породилно ќе и се исплаќа просек од последни 12 месеци од износот на кој е осигурана.
Може да се јавиш и да прашаш дали е се во ред- ќе ти кажат. Сама да провериш на сајт или нешто слично- нема таква опција.