Женски едно птањце, Бев на патолошка а сега на одмор и највероватно ќе се породам пред да заврши одморот, денот кога се пораѓам се оди кај матична или кога излегуваш од болница за да се отвори породилно?
Дали ако во текот на породилното има покачување на платата фондот продолжува со исплата со покачена сума или со сумата со која што ти е отворено породилното?
Со сумата со која ти е отворено породилното. Во текот на породилно на тебе не ти пуштат плата од фирма
Знам дека не ми пуштаат плата од фирма,но се мислев дали со некаков допис од фирмата каде што работам до фондот тоа може да се регулира.Фала ти на одговорот
Не, колку ќе ти биде првата исплата толку ќе биде до крај бидејќи се зема просек од минатите 12 месеци пред да започне породилното.
Здраво на сите ❤️ Јас не сум баш упатена во оваа материја, можеби некоја од вас ќе може да ми помогне. Бремена сум 26 недели, а сакам да го сменам матичниот гинеколог. Дали промената на гинеколог ќе ми влијае на породилното? Дали е некако врзано со тоа колку време си бил пишан кај еден гинеколог или нема никаква врска? Се надевам нема да си направам проблем со промената и да си останам без породилно отсуство.
Женски има ли некоја сменета матичен гинеколог додека е на породилно боледување? Дали треба да се носат дополнителни документи до ФЗО? Да не ми се прекине боледувањето.
Zdravo , me interesira dali ima maksimalen iznos koj drzavata go isplaka za porodilno otsustvo ? nekade procitav deka ne treba da nadminuva dve prosecni MK plati , sto primer vo juli e 31869, dali ova znaci deka ako platata mi nadminuva 63738 MKD, fondot nema da mi isplati ednakov iznos na platata ? Fala vi
Јас последно што знам е 4 просечни плати. Вака беше пред 5 години. Се надевам дека не смениле нешто сега.