Девојки каде треба да одам за да отворам трудничко .не сум породена сеуште но нема 9ти месец да го одам на работа
Prvite pari od porodilnoto mi stignaa na 28 septemvri. Prasanjeto mi e dali sekoj mesec na toj datum ke mi stigaat ili na pocetok na sekoj mesec
Не мора да значи, може да ти стигнат и на почеток на месец, околу 10ти, може некој ден подоцна или пак на крај на месец.
Здраво девојки сакам да ве прашам јас сум на породилно веќе 5 месеци и слушнав дека може да се продолжи породилното 3 месеци доколку го доиш бебето, некој да ми каже како што треба да се прави? Фала ви
Па прочитав пред некое време барање ли нешто такво треба да се земе од фирмата да се потполни, придонеси нема да имаш и мислам дека ќе те одјават тогаш. @Alexandrite веднаш наредниот месец ми исплатија.
За доење постои само пауза од 1 час во текот на денот. Јас ја користев за првото дете во договор со работодавачот и наместо во 16:30 си одев во 15:30 (можеби беше и 15 со редовната пауза ). За друго не сум слушнала освен неплатено отсуство да земеш како што веќе ти посочија. Еве нека ме поправи некој ако грешам, ама мислам дека не постои такво нешто.
Zdravoo, me interesira kakva e postapkata za porodilnoto so e potrebno koj dokumenti, so se zema od kaj maticniot ginekolog kaj se nosi itn?
До кога најдоцна може да се вади боледување во патолошка бременост- 45 дена или 28 дена пред термин за пораѓај?
Здраво, сакам да прашам во врска со отварањето на породилно отсуство. Сакам да користам одмор имам 2 недели па планирам да ги поврзам со породилното потоа. Но сега прашањето ми е кога да го земам одморот. Ме буни ова: работничката е должна да го започне отсуството од работа поради бременост, раѓање и родителство 28 дена пред раѓањето. Дали ако ги користам овие 28 дена ќе значи порано да се вратам на работа откако ќе заврши породилното? Или не се сметаат тие?
И те како влегуваат во породилно и тие 28 дена, затоа сите тераме колку можеме повеќе за после да трае и породилното подолго