Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Консултирај ја матичната, ќе ти објасни сè.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Marii12.

Marii12. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    63
    Zdravo mamicki
    Kako odi isplatata na trudnicko, za patoloska znam e 70% od platata, a ova?
    Pred nedela se porodiv i ne mi e poznato bas ova
    Ubava vecer na site❤️

3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    100% е платено породилното.

На Marii12. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lucky1312

Lucky1312 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    49
    Zdravo , prasanje vo vrska so boleduvanje, 27ma nedela sum , od denes pobarav da mi otvori maticniot ginekolog boleduvanje zaradi toa sto se raboti za rizicna bliznacka bremenost i treba miruvanje , e sega golema e verojatnosta da se porodam 34 nedela ako ne i porano, a imam i 2 nedeli odmor sto sakam da gi iskoristam . Prasanjeto mi e dali moze da go zatvoram boleduvanjeto posle 4 nedeli i da zemam odmor od 2 nedeli pa posle zdravje porodilno ? i dali za ovie 4 nedeli se plaka 70% ili 90% i dali gi isplaka fond ili firmata ? Znam deka kaj obicno boleduvanje od opst maticen prvite 4 nedeli gi plaka firmata a ostatokot drzavata , ama ova deka ke se vodi kako patoloska dali ima nekakva razlika.
    Vi blagodaram.

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Исто е и за ова, првите 30 дена ги плаќа фирмата, после тоа преминуваш на товар на фондот. Тие 30 дена од фирмата се 90% платени, после кога ќе преминеш преку фонд патолошката е 70%.

6. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    2.183
    Самошто после 2 недели од матичен ќе ти даде предлог за комисија. Доколку си со дијагноза лажно раѓање, шти мислам е задолжително над 27ма недела, комисијата ќе ти бара или конзилијарно мислење или доказ за болнички престој (може и дневна болница)

Мене вака ми бараа (не сум во СК)

7. Milaa121212

Milaa121212 Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    14
    Zdravo,posle kolku vreme od podavanje na dokumenti pustaat porodilno,vednas nareden mesec ili kasnat?

8. Missbird

Missbird Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки, за еден месец ми завршува породилното боледување. Дали некоја мајка знае како би можело да се продолжи за месец-два бидејки си имам мака со воведување на оброци, а на доење сме.

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Боледување или неплатено до 3 месеци да земеш.

10. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    464
    Пример ако се ликвидира фирмата во која сум пријавена дур сум на породилно, ќе продолжам ли да земам породилно?
    Кружат муабети ќе ја затворале фирмава. Јас сум на патолошка од 27ми отворам породилно, зборев со менаџерката рече отвори и донеси документи,друго не спомна ништо... Ваљда треба да ме известат ако затвараат фирма да си барам чаре. Или пак останувам на терет на државата ?

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.026
    Допаѓања:
    40.365
    Ако веќе ти е отворено породилното ќе ти следува исплата. Само внимавај да не те зезнат за некој ден пред да отвориш да затвотрат и да те одјават. Тогаш ќе биде проблем.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Исто како @Ano сакав да ти го пишам. Отвори навреме породилно додека е фирмата отворена, затоа што и еден ден пред да отвориш породилно ако ја затворат фирмата нема да ти се следува ништо.

На Ano и Ena0310 им се допаѓа ова.
  13. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    101
    Мајки, освен потврда за породилно, пред да биде изготвена потврда за раѓање или како иде тоа, потребно ли е нешто друго да се збрка за да се има исплата?

14. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    266
    Како е процедурата за отварање породилно. Прво кај матичниот ти отвараат нели, а документ на работно место треба да се однесе? Не знам не ми е јасно ова, а сакам веќе да го отворам затоа што одморот ми завршува.

15. Natte23

Natte23 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    10
    Здраво на сите :) дали ќе може некоја од вас да ми објасни подетално како одат постапките за породилно отсуство. Прва бременост ми е и имам уште време до пораѓај, но ме интересира што се треба да се направи и како одат овие работи. Ви благодарам однапред :wasntme:

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.202
    Допаѓања:
    18.317
    Отвара матичниот кога ќе се договориш,најрано може 45 дена пред термин. Потоа кога ќе се породиш одиш кај неа со отпусно писмо од болница ти го изготвува образецот и тоа се носи на работа и во фонд. Воедно дава потврда за парчиниот надоместок за прво/второ/трето дете. Значи се се завршува после пораѓај.

17. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    544
    Подле колку време ви имат пуштено средства? Имаме поднесено крајот на август уште нема ништо.. И дали од еднаш ги пуштат за тие месеци?

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    До сега требало да ти пуштат. Провери си да не имаш проблем со документите. Сите исплати после ќе ги имаш во ден-два.

19. Maqy

Maqy Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    31
    МАЈКИ ИНФОРМАЦИЈА ЗА ОТСУСТВО ОД РАБОТА ЗА ПРЕДВРЕМЕ РОДЕНО БЕБЕ, ДАЛИ ПОСТОИ НЕКОЕ РЕШЕНИЕ?

20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Иста е постапката, со тоа што породилното ќе ти почне со денот на породување.
    Исплата после испис и вадење извод.