Zdravo mamicki Kako odi isplatata na trudnicko, za patoloska znam e 70% od platata, a ova? Pred nedela se porodiv i ne mi e poznato bas ova Ubava vecer na site❤️
Zdravo , prasanje vo vrska so boleduvanje, 27ma nedela sum , od denes pobarav da mi otvori maticniot ginekolog boleduvanje zaradi toa sto se raboti za rizicna bliznacka bremenost i treba miruvanje , e sega golema e verojatnosta da se porodam 34 nedela ako ne i porano, a imam i 2 nedeli odmor sto sakam da gi iskoristam . Prasanjeto mi e dali moze da go zatvoram boleduvanjeto posle 4 nedeli i da zemam odmor od 2 nedeli pa posle zdravje porodilno ? i dali za ovie 4 nedeli se plaka 70% ili 90% i dali gi isplaka fond ili firmata ? Znam deka kaj obicno boleduvanje od opst maticen prvite 4 nedeli gi plaka firmata a ostatokot drzavata , ama ova deka ke se vodi kako patoloska dali ima nekakva razlika. Vi blagodaram.
Исто е и за ова, првите 30 дена ги плаќа фирмата, после тоа преминуваш на товар на фондот. Тие 30 дена од фирмата се 90% платени, после кога ќе преминеш преку фонд патолошката е 70%.
Самошто после 2 недели од матичен ќе ти даде предлог за комисија. Доколку си со дијагноза лажно раѓање, шти мислам е задолжително над 27ма недела, комисијата ќе ти бара или конзилијарно мислење или доказ за болнички престој (може и дневна болница) Мене вака ми бараа (не сум во СК)
Zdravo,posle kolku vreme od podavanje na dokumenti pustaat porodilno,vednas nareden mesec ili kasnat?
Здраво мајки, за еден месец ми завршува породилното боледување. Дали некоја мајка знае како би можело да се продолжи за месец-два бидејки си имам мака со воведување на оброци, а на доење сме.
Пример ако се ликвидира фирмата во која сум пријавена дур сум на породилно, ќе продолжам ли да земам породилно? Кружат муабети ќе ја затворале фирмава. Јас сум на патолошка од 27ми отворам породилно, зборев со менаџерката рече отвори и донеси документи,друго не спомна ништо... Ваљда треба да ме известат ако затвараат фирма да си барам чаре. Или пак останувам на терет на државата ?
Ако веќе ти е отворено породилното ќе ти следува исплата. Само внимавај да не те зезнат за некој ден пред да отвориш да затвотрат и да те одјават. Тогаш ќе биде проблем.
Исто како @Ano сакав да ти го пишам. Отвори навреме породилно додека е фирмата отворена, затоа што и еден ден пред да отвориш породилно ако ја затворат фирмата нема да ти се следува ништо.
Мајки, освен потврда за породилно, пред да биде изготвена потврда за раѓање или како иде тоа, потребно ли е нешто друго да се збрка за да се има исплата?
Како е процедурата за отварање породилно. Прво кај матичниот ти отвараат нели, а документ на работно место треба да се однесе? Не знам не ми е јасно ова, а сакам веќе да го отворам затоа што одморот ми завршува.
Здраво на сите дали ќе може некоја од вас да ми објасни подетално како одат постапките за породилно отсуство. Прва бременост ми е и имам уште време до пораѓај, но ме интересира што се треба да се направи и како одат овие работи. Ви благодарам однапред
Отвара матичниот кога ќе се договориш,најрано може 45 дена пред термин. Потоа кога ќе се породиш одиш кај неа со отпусно писмо од болница ти го изготвува образецот и тоа се носи на работа и во фонд. Воедно дава потврда за парчиниот надоместок за прво/второ/трето дете. Значи се се завршува после пораѓај.
Подле колку време ви имат пуштено средства? Имаме поднесено крајот на август уште нема ништо.. И дали од еднаш ги пуштат за тие месеци?
До сега требало да ти пуштат. Провери си да не имаш проблем со документите. Сите исплати после ќе ги имаш во ден-два.
Иста е постапката, со тоа што породилното ќе ти почне со денот на породување. Исплата после испис и вадење извод.