Da vidam so vrski ili druga varianta da prodolzam odmor nekako od firmata i posle vo Januari da otvoram porodilno. Ne znam sto da kazam vekee bas mi e makaa ama zdravje kako i da e
Zdravo posle kolku vreme vi stigna prvoto porodilno? Porodena sum na 12.11 i uste nema nisto za noemvri. Dali ima nekoj broj kade sto mozam da se javam za informacii dali e se okej so dokumentite. Vi blagodaram
До крај на месец може да имаш исплата за претходен месец. Плус зависи и кога се поднесени документите.
E sega drugo prasanje dali ste imale iskustvo koga ne ti sleduva porodilno. Vo koja kategoria spagame i sto.ponatamu so nas. Cell zivot rabotenje i plakanje osiguruvanje i na kraj ne sleduva. Dali na nekoja mu se slucuva ovaa kako da postapam
Дали би имало проблем со породилно доколку фирмата во која работам смени сопственост и име? Претпоставувам сите работници би биле веднаш осигурани од старата на новата компанија без прекин. Или побезбедно е да комбинирам различни боледувања следниот месец, па да отворам породилно веднаш на почеток на 9ти месец.
Ама ако менува само сопственици и име, а остане истиот правен субјект (со ист ЕМБС/ЕДБ), тоа ќе си е истата фирма само со друг назив и нема да има проблем. Е сега ако регисраат нов правен субјект во ЦР, тогаш мора да се внимава на пријава одјава од едниот во другиот субјект.
Здраво на сите. Иако се распрашував за ова прашање од блиски што се во странство, сепак и овде сакам да слушнам ваши мислења. Бремена сум почеток на 4 месец. Овде сум вработена, меѓутоа во последно време се мислиме со маж ми дали да се селиме. Двајцата сме со бг пасоши. Дали тој ќе има доволно време ако отиде во февруари да среди за стан и документи се што треба за да се породам таму во јуни? Друго што ме интересира дали ќе земам породилно ако се породам таму, а немам работено таму воопшто? За ова добив позитивен одговор од сите што ги прашав и за Германија и за Австрија и за Шведска. И ако ме следува колку ќе ме следува породилно и дечки за децата. Не спомнав имаме едно детенце, сега сум бремена за второ.
] Zdravo na site imam edno prasanje vo firmava rabotam prijqvena skoro godina,nekade ako zemam odmor pred poragaj dali ke mi sleduva porodilno ili moram do kraj da rabotam.pozz
Да знам, јас овде имам стаж, меѓутоа таму дали ќе земам породилно ако се породам таму а немам таму работено.
Вака ако прашуваш дали странската земја ќе ти исплаќа породилно тоа треба да ги видиш законите на таа земја каде што ќе сакаш да се пораѓаш сегде е различен законот.