Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. ece1279

ece1279 Истакнат член

Девојки јас имав 15 дена боловање од матичниот,со мислење од гак бев на комисија ми продолжија уште месес,после тој месец пак сум на комисија е сеа ме интересира кој треба да ми даде пари за тој месец од комисија-социјално или од работа пошто не сум на патолошка туку уште ме водат ко на боловање-на раб им однесов документација доколку има некоја трудница со случај ко мојов нека ми пише :)

2. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Првите 30 дена треба да ти ги исплати фирмата и тоа 90% од платата а се што е над 30 дена оди од социјално. Од таму исплаќаат 70% од плата а потребно е од фирмата да достават документација, веројатно благајникот знае што треба а ти треба да им доставиш ( во фирмата) ; боловањето од матичен, решението од комисија и копија од трансакциска сметка!
    Позз

blessed2 and ece1279 like this.
  3. ece1279

ece1279 Истакнат член

Fala zenska :)

Sunshine_1979 likes this.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Moже ли да земам породилно отсуство една недела пред пораѓај?Или две? Или мора 28 дена? И дали може боледување 2 недели пред пораѓај?

5. slobodka

slobodka Популарен член

Mislam deka mizes da otvoris porodilno 1 mesec unapred, znaci i samo 1 nedela moze. A koga si veke 9 ti vlezena, nema boleduvanje tuku go otvaraat porodilnoto.

6. Cka

Cka Форумски идол

Јас сакам 1 недела претходно, сестрата ми рече не можело, или 28 дена или ич.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Не е точно.Јас го отворив на денот на породување.

LUCERKA likes this.
  8. slobodka

slobodka Популарен член

Cekaj malku, sakas da kazes deka nedela ili 2 pred kraen termin ne moze? Kolku jas sum informirana od koga se vleguva vo 9 mozes vo bilo koe vreme. Aj i jas ke prasam kaj mojava pa ke vidime. Vo toj slucaj ke go teram do kraj. I jas sakav 10 dena pred, imam i nesto star odmor pa mislev da kombiniram.

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Јас го отворив ден пред породување. По таа логика, мора да можеш.

10. Cka

Cka Форумски идол

Да,тоа е ич денови пред порагај. Таа опција стои.

И јас така мислев. Прашај и кажи ми.

Кога? Наводно ова е ново.

11. Kaetana

Kaetana Популарен член

^ Пред една година, на 8 јануари.
    Мислам дека нема логика да гњават со термини. Па и крајниот термин не е конечен одговор.

Што ако ми стежни да одам на работа 8 дена пред терминот?

Башка мене термин ми беше 29.12, а го отворив породилното по термин.

Инаку, породилното се отвора ретроградно, така што мислам дека сѐ е на база на договор со фирмата и секако со матичната.

12. slobodka

slobodka Популарен член

@Cka , кај матичната не успеав да свртам, но ми текна па свртев во Фонд за здраствено на телефон за информации. Што ми кажаа од таму: дека може да се отвори месец дена однапред, а најдоцна на денот на пораѓајот. Конкреттно ја препрашав за една или две седмици пред пораѓај, ми одговори потврдно. Значи можело ипак. Јас кога ќе се видам со матичната пак ќе ја препрашам. Но и Фондот ми е меродавен за вакви информации. Не ми е јасно зошто твојата така ти кажала?

Cka and joy1 like this.
  13. Mravka

Mravka Истакнат член

Mozes da go otvoris i dve nedeli pred poroduvanje i na denot na poroduvanje kako ti odgovara

joy1 and Cka like this.
  14. malo duse

malo duse Активен член

Можи да се отвори и на самиот ден на породување можи и 28 дена пред термином или 45 дена пред терминот

15. apple12

apple12 Популарен член

Девојки да ве прашам нешто, веќе втор месец како со вереникот работиме на случајот бебе :) е сега јас почнав со нова работа и најверојатно ќе ме пријават на три, па на шест месеци... прашањето ми е ако останам бремена и ако ми истече договорот, смеат ли да не ми го продолжат договорот или има некој закон што го регулира ова?​

16. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Не знам сега како е. Јас породилно отворив на денот на породување.

17. Ververica

Ververica Истакнат член

Јас сум на боледување веке два месеци односно на патаолошка и ми кажаа дека породилното морам да го отворам 45 дена пред терминот дури и во извештајот од комисија стои ,,на 8ми фебруари да се отвори породилно отсуство" ( а термин ми е 23-ти март), а за кога не си на боледување не знам како е точно ама мислам дека кога сакаш и на денот на пораѓај ако сакаш можеш.

18. new mammy

new mammy Активен член

Помош во врска со пресметување на породилното. Датумот за пораѓај ми е 6ти април 2016 и 8 цели месеци вработена непрекинато. Знаци од 13ти август 2015 год. Пред тоа еден меец невработена ( од 15ти јули до 13 август) и до 17ти јули вработена на пола работно време. Како оди пресметката на породилното? Последните 6 месеци? Ми кажаа дека сега било просек од една година уназад, ама со оглед на тоа дека имам еден месец прекин. Некоја слично искуство ? поззз

19. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Како што знам минимум е 6 месеци. А чекајте, сигурно нема да бидеме одјавени од фирма дури сме на породилно? Стаж ќе ни течи, така? :wasntme: И уште ова, смешно може звучи, нооо дури сме на породилно, К-15 ни следува? :D:smirk:

20. new mammy

new mammy Активен член

Da 6 meseci e minimum,no sto so tie se poveke vreme vraboteni od 6 ( I toa na poveke rab nesta so razlicni plati)dali se deka od cela godina ili samo od poslednite 6 .inaku firmata ne smee da te otpusti za vreme na porodilno , I do kolku dava k15 za ostanatite vraboteni ti sleduva I koga si na porodilno