Zdravo zhenski Sakam da prasam kako bi me sleduvalo porodilno otsustvo,bidekji preku firma sum prijavena na 21.000 ,a ostatokot od platata go zemam preku Avtorska Agencija shto se vodi kako dogovor na delo sekako so platen personalen danok. Dali bi me sleduvalo porodilno samo na toa shto sum prijavena ili so ostatokot dokolku zemam potvrda za toa. Fala
Здраво женски После колку време го исплаќаат породилното? Дали е одма по раѓањето или треба да се чека?
Мене првата исплата ми беше месец ипол после породување. Прво треба извод за бебето, па да се поднесат документи во фонд. Исплатата после тоа зависи од нив.
Zdravo, dali od kako kje se dobie preporaka od komisijata od bukuresht za otvaranje na porodilno 45 dena pred terminot, mora da se otvori ili porodilno ili mozhe da se vratam na rabota i da koristam denovi od odmor ?
Здраво членки Имам близначки од 9 месеци па породилното ми е до август. Пред некој ден дознав дека повторно сум бремена па терминот ми иде негде накај октомври. Ме интересира дали некоја од вас знае како можам после тоа повторно да продолжам да земам породилно?
Како мислиш да земаш породилно? Кога ќе ти заврши породилното од близначките ќе одиш на работа, не може да земаш породилно. Кога ќе се породиш ќе земаш породилно. Само поради предолгото отуство може да те избркаат од работа кога ќе им кажеш дека пак си бремена, оти и тоа се почесто го има Со лесно
Да де, ќе оди на работа 2-3 месеци и кога ќе се породи ќе земе породилно. За тоа мислам дека прашува дали ја следува породилно бидејќи нема 6м што е услов за породилно. Нема да ја следува ако има прекин во стажот во тие неколку месеци.
А дали знаете дали треба да продолжам да бидам осигурана во истата фирма каде што работев или може во било која друга фирма тие 2 месеци измеѓу?
Треба само да бидеш осигурана во тој период, односно да немаш прекин воопшто прекин. Така ќе ти следува породилно.
Мораш да имаш 6 месеци непрекинат стаж на едно работно место за да ти следува породилно,со 2 месеци нова фирма не правиш ништо
Да да,без ниеден ден прекин во фирма 6 месеци а ако сега почне да работи со прекин нова фирма 2 месеци не вршат никаква функција,во право си.
може и во друга фирма само да немаш ни еден ден прекин а во однос на првата работа закон штити 6 месеци после породилно ти е обезбедено работно место Во спротивно имаш право да тужиш со лесно и со убаво да си ја износиш бременоста