Дали породилното го исплаќат 100% од платата или е помалку..дали при документите од матичен што ѓи дава треба и извод од бебето да се фотокопира и да се прати во фирмата
Здрав девојки, сакам да го отворам породилното 28 дена пред термин. Ме интересира кои документи ми се потребни? Ви благодарам.
Здраво. Дали има некоја мамичка која сама си уплаќаше породилно и дали има некоја која уплаќала повисоки суми?
Здраво. Дали на мајката ѝ следува некакво отсуство од работа, доколку не го исполнува условот за работен однос од 6 месеци?
Не мислам на она породилно отсуство од 9 месеци, пример ко на таткото што му следуваат неколку дена. Или се очекува мајката одма чим се породи да се врати на работа?
Ако мислиш на оние денови кои спаѓаат под платено отсуство кај мене на работа ги даваат и кај татко и кај мајката се зависи од колективниот договор колку ти следуваат.
Здраво. Дали некој знае ако во текот на бременоста земам неплатен одмор, после за породилното отсуство за земање пари нема да има проблем?
Неплатен одмор не постои повеќе,треба да те одјават и кога ќе сакаш да се вратиш да те пријават повторно а чим те одјават нема да те следува породилно.
Zdravo jas vleguvam vo 9ti na 9ti April dali mozam da otvoram porodilno 28 dena pred ovaj termin bidejki kraen mine 9 maj dali nekoj znae ?