Поима немам јас бев со близнаци трудна и не бев на патолошка си идев редовно на работа. Мислев и јас дека може 45 дена пред термин меѓутоа гинекологот ми рече тоа важи за патолошка само. Иначе пред 5 месеци сум породена.
Здраво, дали знаете дали кога сте на породилно, придонесите ги плаќа работодавецот или државата. И ако државата, која институција?
Какви податоци и пишувате на Ангела од фзо за да провери исплата? Јас денес добив, ама помалку од просекот од плата за последни 12 месеци па сакам да ми кажат што уште ми скратиле и зошто. Како малку да е што не ми го даваат износот со покачената плата, па и друго кратат.
Трудница само што влезе во 9ти месец; пред 3 дена фирмата каде што работеше (пријавена) неколку години, престана да постои. Ќе може да земе породилно?
Дали за цел месец ви е исплатено породилното? Ако не ви е отворено од први во месецот нормално е да не е целото… За тие денови кои сте оделе на работа ќе ви префрлат пари од фирмата
За цел месец е, од 01.02. Ми одговорија, имаат многу глупава методологија, земаат просек од 12 последни плати, а последните месеци кога бев на патолошка имав поголемо покачување на плата, ама тоа не влегувало затоа што тие месеци од фирма сум имала нето исплата нула, а предвид ги земале нето исплатите, не на тоа колку си пријавена. Глупости живи, нерви искинав, ама тоа е во оваа ненормална држава.
Штом престанала да постои значи е одјавена и нема да земе трудничко. Треба да си најмалку 6 месеци пријавен за да ти следи.
Дали треба пак да приложувам копија од трансакциска за породилно, веќе имам документи за патолошка или воопшто не се поднесуваат на ист шалтер?