Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Можеш, само не смее боледувањето да е од гинеколог. Земи преку општиот матичен.

На Melaniii.43 и Mila_Mia им се допаѓа ова.
  2. °butterfly°

°butterfly° Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Здраво
    На патолошка бременост сум до 4 мај термин за раѓање ми е 17 јуни.. сега од 5 мај веќе не ме следува боледување треба порано да отворам породилно… од кај матичниот гинеколог ми викаат доколку несакам и немора да го отворам веднаш можам да се вратам и на работа итн …сакам да прашам дали се нашла некоја во слична ситуација и дали може јас пред да отворам породилно да земам друго боледување од општ лекар и денови од одмор па пример да отворам породилно на 1 јуни и дали исплата на породилно е 100% иако си била на патолошка затоа што читам некои викаат ако си бил на патолошко се крати породилното 30% односно се зема 70% надоместок …?

3. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Породилно не се крати 100% се зима остај рекла казала муабети,има закон.Инаку да можеш да си извадиш првин боледување од општ матичен па одмор да си искористиш па тек после да отвориш породилно

На °butterfly° му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас си ја прекинав патолошката иако од прв ден си бев, се вратив на работа 1 месец и си го отворив породилното 1 месец пред термин зошто така е договорив иначе можев и покасно да го отворам т. е. на денот кога ќе се породам :)

На °butterfly° му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mawena

mawena Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    17
    Devojki zdravo
    Imam prasanje kako da go prodolzam porodilnoto otsustvo?

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Породилно не можеш, можеш после породилно да земаш боледувања со нега за дете.

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Имаш 2 опции: боледување за нега на дете или неплатено породилно од 3 месеци.

8. SrbinkaaaA

SrbinkaaaA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    53
    Здраво. По колку време стига решението од фонд и кога почнува исплатата за породилно?

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Со првото ми стигна решение после неколку месеци од првата исплата, за второто никогаш не ми стигна решение. Прва исплата имав 2-3 недели после поднесување на документите.

На SrbinkaaaA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. merry.blues

merry.blues Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    31
    Здраво! Да прашам - ако отворам покасно породилно - поточно од денот кога ќе се породам, а ако се породаам на време, дали породилното ќе ми биде скратено? Колешка од работа ме посоветува да идам покасно на породилно, за да имам повеќе време со бебе, ама пријателка на мајка ми и кажала дека ако отидам покасно, породилното ќе ми се скрати...

11. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.777
    Нема да ти се скрати какво кратење.Си има одредено колку денови трае породилното и без разлика дали порано го отвориш или на денот кога ќе се породиш ти се рачунаат толку денови колку што се пропишани законски

На Mecence123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.770
    Породилното отсуство трае 9 месеци од денот на отварање. Можеш да си отвориш од денот на пораѓајот, ништо нема да ти биде скратено.

13. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    60.673
    Породилното не може да биде скратено. Трае 270 дена, сметано од денот кога ќе го отвориш. Најкасно можеш да го отвориш на денот кога ќе се породиш.
    Скратено може да ти биде времето поминато со бебето ако отвориш породилно порано (не сум сигурна точно, мислам дека најрано може околу еден месец пред термин да се отвори).

14. Mila***

Mila*** Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2021
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    56
    Majki daj kazete sto dokumenti treba na rabota da se nosat za da podnesat vo fondot osven otpusno pismo od bolnica ?

15. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    802
    Породилно од гинеколог, копија од извод од детето, копија од трансакциска и лична карта

16. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    кои док ми требаат и каде се носат за да почне исплата на породилно ?
    земав док од матичниот дека е отворено го однесов во фирма друго што њтреба да правам треба во социјално да одам илк ???

17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Јас во Фонд не носев ништо, на работа однесов боледување, извод од бебето и трансакциска сметка. Тие ми завршија работа, а инаку мислам дека треба плус некој образец ама не знам кој.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. GospogjaLorax

GospogjaLorax Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2023
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    96
    Девојки, отприлика за колку време откога ги дадовте сите документи добивте прва исплата?

19. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    фала

20. Madonna

Madonna Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    148
    Се породив во петокот, излегов во понеделникот, и тогаш ми ја дадоа отпусната листа.
    Утре ќе ја однесе сопругот кај гинекологот, за да го отвори боледувањето.
    Една пријателка ми тврди дека било доцна, и дека можело проблем да ми се направи, да не може гинекологот да го отвори боледувањето.
    Дали е така?