Здраво На патолошка бременост сум до 4 мај термин за раѓање ми е 17 јуни.. сега од 5 мај веќе не ме следува боледување треба порано да отворам породилно… од кај матичниот гинеколог ми викаат доколку несакам и немора да го отворам веднаш можам да се вратам и на работа итн …сакам да прашам дали се нашла некоја во слична ситуација и дали може јас пред да отворам породилно да земам друго боледување од општ лекар и денови од одмор па пример да отворам породилно на 1 јуни и дали исплата на породилно е 100% иако си била на патолошка затоа што читам некои викаат ако си бил на патолошко се крати породилното 30% односно се зема 70% надоместок …?
Породилно не се крати 100% се зима остај рекла казала муабети,има закон.Инаку да можеш да си извадиш првин боледување од општ матичен па одмор да си искористиш па тек после да отвориш породилно
Јас си ја прекинав патолошката иако од прв ден си бев, се вратив на работа 1 месец и си го отворив породилното 1 месец пред термин зошто така е договорив иначе можев и покасно да го отворам т. е. на денот кога ќе се породам
Со првото ми стигна решение после неколку месеци од првата исплата, за второто никогаш не ми стигна решение. Прва исплата имав 2-3 недели после поднесување на документите.
Здраво! Да прашам - ако отворам покасно породилно - поточно од денот кога ќе се породам, а ако се породаам на време, дали породилното ќе ми биде скратено? Колешка од работа ме посоветува да идам покасно на породилно, за да имам повеќе време со бебе, ама пријателка на мајка ми и кажала дека ако отидам покасно, породилното ќе ми се скрати...
Нема да ти се скрати какво кратење.Си има одредено колку денови трае породилното и без разлика дали порано го отвориш или на денот кога ќе се породиш ти се рачунаат толку денови колку што се пропишани законски
Породилното отсуство трае 9 месеци од денот на отварање. Можеш да си отвориш од денот на пораѓајот, ништо нема да ти биде скратено.
Породилното не може да биде скратено. Трае 270 дена, сметано од денот кога ќе го отвориш. Најкасно можеш да го отвориш на денот кога ќе се породиш. Скратено може да ти биде времето поминато со бебето ако отвориш породилно порано (не сум сигурна точно, мислам дека најрано може околу еден месец пред термин да се отвори).
Majki daj kazete sto dokumenti treba na rabota da se nosat za da podnesat vo fondot osven otpusno pismo od bolnica ?
кои док ми требаат и каде се носат за да почне исплата на породилно ? земав док од матичниот дека е отворено го однесов во фирма друго што њтреба да правам треба во социјално да одам илк ???
Јас во Фонд не носев ништо, на работа однесов боледување, извод од бебето и трансакциска сметка. Тие ми завршија работа, а инаку мислам дека треба плус некој образец ама не знам кој.
Се породив во петокот, излегов во понеделникот, и тогаш ми ја дадоа отпусната листа. Утре ќе ја однесе сопругот кај гинекологот, за да го отвори боледувањето. Една пријателка ми тврди дека било доцна, и дека можело проблем да ми се направи, да не може гинекологот да го отвори боледувањето. Дали е така?