Дали ако се породам на 1ви, ќе ми се рачуна јунската плата при пресметка на надоместокот за породилно? Имав големо покачување од јануари и еден месец плус ми менува многу во надоместокот за породилно
Ме интересира ако некој знае од вас да ми каже како може да се продолжи породилното отсуство и колку е максимумот на продолжување? Ми завршува на 15 август.
Колку што знам нема продолжување, туку имаш 3 месеци неплатено да земеш или друга опција боледување да отвориш за нега на дете
Да тоа.. За продолжување со отварање на боледување... Во тој случај примањата завршуваат исто заклучно со 15 август?
Примањата за породилно да, а од ден на отварање боледување ти се смета 70% од плата и исто пак си под фонд за дете до 3 год е вака. Ама сигурно ќе треба нови документи да се носат до фонд.
Можеш 3 месеци неплатено или со боледување за нега на дете до 3 години а тоа зависи од дијагнозата колку ќе ти дадат и се продолжува комисиски.
Zdravo Dali nekoja znae da mi kaze me interesira koga ke bidam na trudnicko boleduvanje,gazdive Dali plakaat Nesto za mene Kako Ide toa Posto Neli treba da bideme prijaveni..
Тогаш си на боледување и си под фондот. Само треба мислам дека придонеси да плаќаат зошто од кога ќе пуштат плата тебе за 2 недели одприлика ти стига исплата од фондот.
Добар ден мамички и идни мамички ме интересира дали некоја знае или има лично искуство-доколку пред да отворам трудничко боледување одам на боледување од еден месец пред трудничкото дали тоа би влијаело на исплатата на трудничкото (бидејќи знам дека трудничко исплата е 100% од плата )? И дали можам да користам и одмор од фирмата пред да отворам трудничко а на пример веќе сум користела боловање од матичен поради Х причини?
Можеш да земеш одмор пред да отвориш трудничко. И исплатата се зема со просек од последни 12 плати така да ако последната плата ти е скратена поради боледување ќе ти биде и помала исплатата за трудничко но сигурна сум дека нема нешто драстично да направи разлика зошто сепак е 1 месец.