Мене патолошка ми завршува денес, а од утре пишува да се отвори породилно. И на мојата матична кога и кажав ми рече дека они сами од комисија отварале породилно 45дена порано и дека коа ќе се породам тогаш да и однесам отпусна листа. Дали има некој искуство?
ако имаш одмор искористи го .можеш и од општ матичен плус ноледување до 15 дена да извадиш 45 дена пред термин е многу
Имавме пишувано некоја страница наназад. Ги даваш во фирма и они си ги носат во фонд, али може и да ти кажат сама да си ги однесеш. освен отворено породилно,отпусно писмо од болница + на ова и извод од бебето од кога ќе се породиш.
Не се разбираме изз, сватив дека треба тие работи у фонд да се носат. Ама не разбирам мене до вчера ми беше патолошка, а од денес треба да отворам породилно 45дена порано пред термин (сеуште не сум породена). Кој го отвара тоа породилно?
Матична...речи и да не се прави многу паметна, ако не знае како оди процедурата нека отвори интернет..матична отвара, ако на работа ти бараат некој документ ќе ти испринта таа дека ти отворила, а се друго се носи или во сметководство или во фонд после добивање на извод за детето
И се јавив и ми рече дека до вчера мо била патолошка и дека од денеска сум на породилно кое е отворено од фондот. Ако ми побараат на работа нешто на извештајот од комисијата пишува дека од денеска треба да ми е породилното отсуство отворено. И кога ќе се породам тогаш може да им однесам се.
Она ми вика комисијата сама ми отворила. Има ли некаде каде може да проверам освен неа што и се јавив и ми рече дека е отвпрено?
Она треба документ да ти даде. Од комисија даваат предлог за да се отвори породилно, а тоа го прави матичен. За комисија мора таму да отидеш за да знаеш.
Абе нека не те вергла, комисија дава препорака, ти можеш после тоа да користиш одмор, или боледување од матичен како ќе знае матичниот гинеколог дека ти баш тогаш сакаш да отвориш породилно...значи некои доктори се нзн таа отвара породилно не комисијата, еве не 500 жени сме поминале на форумов истото, на ниедна од нас комисија не ни отворила породилно
Epa nemoze coek da se objasni so nea znaci uzas. I sea ako ne mi otvorila ja kako kje opravdam zvonam 100pati na komisija u bukurest ne se javuvaat a mojata maticna do 13h raboti ako ne mi otvori deneska kje mi propadne se.
Грешка си. Ако има боледување не се намалува породилното. За породилно се зема основицата на која се плаќаат придонеси, а не релната исплата.