Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    4.570
    Не се нервирај, може и ретроактивно да ти отвори, барем за пораѓај е така...јас се породив во петок во понеделник и се јавив и ми отвори породилно со петокот...ама гледај некако разбери се со неа, на последниот извештај или како се вика од комисијата има препорака за отварање породилно ама тоа не значи дека тие ќе ти отворат, јас таков случај до сега не сум слушнала

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    И јас знам дека и кај мене гласеше препорака за отварање породилно. И сред корона отидов кај матичната кога го отварав породилното. Некои луѓе се тешки значи...

3. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    299
    Во најжешкото денеска отидов до букуреш да,прашувам бидејќи не се јавуваа. За да ми се изнавикаат и да си искочам уплакана. Значи срамота за оваа држава, сигурно не сум отишла од што ми било досадно па ајде. Нека кажат човечки а не тие ми се дереа таму на што ти личиме ние на гинеколози? За што имаш матичен, јас им кажувам дека таа ми кажала ддка они требале да отворат а не она. Они пак ми се дерат, на крај искочив уплакана. И си дојдов дома, и сеа ќе чекам да се породам здравје и само ако има ден разлика има да ја тужам затоа што таа така ми има кажано.

4. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    299
    Абе да бев на почетокот ќе ја сменев, ама немам сеа кај да одам.

5. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    184
    Ајде уште еднаш да потврдам, дали кога си на боледување или породилно отсуство, имаат право да не ти го продолжат Договорот кој е на определено време и ќе истече во тој период? Ве молам за одговор. Поздрав

6. Buce26

Buce26 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    59
    Здраво до понеделник сум на боловање од матичен и понеделник треба да одам на комисија за продолжвање на боловањето. Денес треваше да одам на болница за мислење од специјалист ама докторот не беше тука и ме закажаја за петок дали е касно петок да ги однесам документите во социјално за на комисија? Дали ке ми направат проблем за да ме заказат за понеделник?

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Автоматски мораат да ти го продолжат без да потпишуваш додрка си на боледување

На Isabela23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    184
    Истото важи и за породилно отсуство?

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да и тоа е вид на боледување. Бидејќи си на патолошка по автоматизам се отвара породилно 45 дена пред термин и до ѕоа не можат да те одјават.

10. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    184
    Не можат да те одјават до крај на породилно отсуство?

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да

12. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.205
    Некоја дали знае што е најдобро да направам... Немам матичен гинеколог (таа што и реков да ме пише не ме внела во систем пред некоја година). На гинеколог одам приватно и бременоста ја водам приватно. Е сега, за трудничко боледување мора да имам матичен за да ми отвори боледување? Можам некој рандом гинеколог да замолам да ми биде матичен и да ми заврши работа или има некои услови? Јас сакав да земам две, три недели боледување (ми напиша докторот препорака), па одмор од работа и да отворам трудничко. Или ете ако не може прво одмор па после трудничко директно еден месец порано... Оваа кај што мислев дека сум пишана рекла дека мора да имам минимум 5 прегледи кај неа, јас сум ги имала два, три ама не ми била пишана како матична.

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Свашта. Можеш било кој да ти биде што прима пациенти.

На JustBeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.166
    Допаѓања:
    5.725
    Барај некој друг што прима пациенти. Глупости е со ова 5 прегледи за да те пише. (facepalm)
    Мора да имаш матичен гинеколог за да ти отвори породилно.

На JustBeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    61.506
    Го претераа матичните. Направија да зависиме од нив и они тоа го злоупотребуваат до максимум. Треба да ги пријавуваме секој ден, раат да немаат, за поставување вакви незаконски услови, како и за тоа што речиси сите наплаќаат прегледи што треба да бидат бесплатни. Брука за професијата.

На Giovanna и JustBeautiful им се допаѓа ова.
  16. Simsot

Simsot Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    28
    Здраво на сите сакаме да отвориме породително отсуство на таткото, дали некој знае која е процедурата и потребната документација ? Благодарам

17. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Zdravo mami me interesira ne mi jasno okolu trudnicko boleduvanje..sakam da otvoram pred poragaj,no toa Kako SE vodi Kako obicno ili pataloska...znam deka sega ako otvoram ke mi se skrati potoa no Dali ke zimam 100% ili 70% I od koga ke pocnat so isplata odma od otvaranje ili od momentot koga ke se porodis...izvinete no stvarno ne mi e jasno nezz Dali da otvaram ili da sekam do poragaj...termin mi e prvi avgust ne mi menja nisto no sakam da bide so 100% isplata pozz

18. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.155
    Допаѓања:
    50.546
    Ако не ти менува ништо може да го отвориш кога ќе се породиш.
    Ако го отвориш порано породилното на породилно ќе се водиш и ќе те исплатат 100% ама порано ќе ти заврши породилното.
    не патолошка тоа е друго веќе.
    Јас го отворив дури кога се породив.

19. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Dokumentite treba da gi podnesam otkako ke izlezam od bolniva so otpusno taka..

20. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.155
    Допаѓања:
    50.546
    Да.

На Sinooka-1989 му/ѝ се допаѓа ова.