Прва исплата за породилно ќе добиеш после породување,се исплаќа 100%. Ако го отвориш порано,порано ќе ти заврши.
Здраво девојки, Породилното ми завршува на крајот од месец јули. Интересно е што сум повторно бремена и откако ќе се вратам на работа после 6 месеци треба повторно да одам на породилно. Се надевам нема да имам некој проблем околу повторно отварање на породилно. Дилемата ми е следна, бидејќи просекот на породилна исплата беше понизок од платата која ја добивав последните месеци пред да заминам на породилно, дали кога ќе отворам ново породилно (бидејќи се бара просек од 12 плати) ќе се рачуна сумата од породилно или платата пред да го отворам првото отсуство? Се надевам ме разбравте
Доколку документите се навремено поднесени во фондот, веќе можеш да очекуваш. Може да биде денес, може последните денови од месецов, нема правила или некој ред. Секој месец е различно
Оф,тешка тема,јас не се потпирав многу на овие пари,стално каснеа,ама стално,никогаш не ги даваа на време,или околу очекувана дата,и не знаев кога имам,а кога не,ако не провери маж. Ова 2019,ако е нешто променето со новиов министер,нека пише потазе мајка.
Матичниот гинеколог ми го отвори за од 1ви јуни, го однесов тој документ во сметководство на работа, па откако се роди (22ри јуни, а изводот беше готов дури на 3ти јули) однесов копија од извод и кај гинекологот и на работа. Се надевам се ќе е во ред. Од сметководство ми побараа да однесам и книшка за бебето.
Здраво девојки, ве молам да ми објасните некои работи. Официјално породилното боледување почнува 28денови пред терминот (дали е задолжително да се отвори тогаш или може да се одложи и подоцна)? Што документи и каде треба да се однесат за да почне породилното да важи?
Здраво мамички, Ве молам за информација, кои документи се потребни за отварање на породилно и кои документи се носат на работа, а кои во фондот (или од работа ги праќаат во фондот) ?
Некоја што поминала скоро низ ова ако може да ми објасни. Отворив трудничко боледување од 01.08 (матичниот ми го напиша) во траење од 9 месеци. Не сум породена го земав месец унапред од краен термин. На работа ќе им го пратам, ќр ми објаснат ако треба друго. Прашањето ми е дали треба да го однесам во фзо или автоматски ми е отворено? И кога ќе де роди здравје бебето тогаш да поднесам во фзо?
И јас имам прашање за породилново, бидејќи кај што работев фирмата се затвори. Почнав сама да си плаќам здравство од 21јануари. Дали сега можам да отворам породилно на пример 3 4 август, се земаат во просек последните 6 месеци? Јас направив 6 месеци во новата фирма на 21 јули.
Последни 12 месеци се земаат во просек значи ако сакаш на 4ти да го отвориш од лани од 4ти до годинава ќе ти земат просек
Ама имав прекин 20дена во јануари на 31 декемрви ме одјавија од старата фирма на 21 јануари почнав да плаќам во новата
Зависи фирмата колку го следи законот. Мене ми бараст потврда од доктор кога ми е due date и не ми даваат да одам на работа после законската рамка од 28 дена. Гинекологот ми кажа дека ова е исклучок и најчесто оставаат фирмите жената сама да си одлучи кога ќе отвори породилно
Некоја да не знае дали на мажите им следуваат 4 месеци или уште не е усвоено тоа? И дали освен трите дена законски, може да се земе недела/две на некој начин?
Тоа беше предлог закон, уште нема абер за тоа. Побитни закони има од тој за породилно отсуство. Три дена платено отсуство следува за татковство и постои можност за боледување ако сопругата е породена со царски рез, како за нега на друго лице, ама тоа да прашаш матичен шо ги разбира тие работи.
Здраво женски, Имам отворено породилно од 19 Јуни а се породив 5 Јули. Дури денес поднесов документи за исплата. Кога можам да очекувам исплата ?
Здраво по сето досега напишано породилно исплаќаат 100% и се зема просек од исплата на 12 месечни плати така?