Не настанува никаков прекин ако денес те одјават од старата фирма и утре си пријавена во новата. Колешка исто направи, она беше 8ми месрц мислам, а ја затвораа фирмата ја пријавија во друга фирма тој еден месец за да не и пропадне породилното.
Прашање за другарка зошто не е член на форумов. Се врати од породилно, за 4 месеци треба повторно да оди на породилно (едно по друго бремености). Додека беше на породилно и извадија просек на последни 12 плати пд кои последните 2-3 плати и беа скрстени заради по една недела боловања. (нели секогаш е помало породилното од платата зошто со боледување се кратст платите а и тие влагаат во просекот) е сега, кога ќе замине на трудничко пак, од каде го вадат пак просекот? Од исплатите што ги земала од фонд и од следниве 4 плато што ќе ги земе, или од платата која што и фигурира на работа и на која што е пријавена? Како вадат просек, знае ли некоја? Фала
Здраво на сите, ве молам да би објаснете која е процедурата за поднесување на породилно.. Кои документи каде и кога (откако се роди бебето, порано...) Не ми е јасна процедурата а скоро ќе биде, па сакам да бидам запознаена со целата постапка. Фала однапред
Здраво девојки термин за порагај мие декември месец,претходно имам одмор од 22дена кој што сакам да го искористам пред да го отворам породилното,дали можи почеток на декември да го земам одморот,па ако се породам за време на одморот да го отворам покасно породилното или несмеам?
Мислам дека породилното се отвара најкасно на денот кога ќе се породиш, нема да може после одморот да го отвориш
Највисоката исплата е 4 просечни плати во државата. Не можеш да го отвориш породилното покасно, само порано. Што значи дека најкасно можеш да го отвориш на денот кога ќе се породиш.
Нешто поише од 125000 за годинава, од следната ќе се зголеми колку што се зголемила просечната плата. Значи максимално е 4 просечни плати.
Zdravo,edno prasajne,nishto okolu porodilnovo ne mie jasno,termin za porajgaj mie dekemvri,ama nesakam da go otvaram porano eden mesec porodinoto,dali mozi pred toa da otvoram patolosko boleduvajne?a na denot na porajgaj porodilnoto da go otvoram,aj nekoj poupaten neka mi objasni,a i patem sakam i odmorot da go iskoristam.
Nemozis patoloska da otvoris posleden mesec potocno vo 9, jas vlevam 15dekemvri vo 9ti mislev odmor da koristam pa ako eventualno ostane nekoj fazla den boleduvanje od maticen mislam deka taka mozis pak neka me popravi nekoj ako sum gresa
Dobro vecer na site ...ajde uste ednas da prasam za sigurno...Dali gazdite treba da plakaat pridonesi za mene sega koga sum na trudnicko boleduvanje...veke bo fond SE vodat podnesov dokumenti..no smetkovoditelkata na gazdite I'm dala lista za Plata za da platat pridones za mene...a pretoa komentirase deka sum celosno pod fond...ete sega ova ne mi e jasno ...
I mene ova ne mi e jasno, Ve molam poupateni da pisat dali dur sme na porodilno otsustvo pridonesi plaka firma, ili drzava plaka i pridonesi pokraj porodilnoto?
Да, неможеш патолошка и билокакво боледување од мат гинеколог после 32ра недела. Јас планирам одмор да користам па ако остане фазла ден боледување од општ матичен .
Зошто не би можело ? Јас планирам 3те недели што ми останаа од оваа година да ги искористам пред пораѓај .