Породилното секој месец фиксна сума ли е или секој месец различно од зависност на бројот на работни денови?
Може некој да ми каже колку се плаќат здраствени придонеси доколку си осигуран на минималната плата моментално? Го читав законот, изгледа околу 9 или 10 илјади му доаѓа така? Или помалку е?
https://plata.m.ie.mk/ Тука можеш да провериш, во делот на нето внеси го износот на минимална плата и во бруто ќе ти го пишува вкупниот износ со придонеси и надоле излистано детално колку што се плаќа.
Се породив на 13ти септември. Денес мм беше во фондот да однеси документи за породилно и од таму го вратиле со образложение дека прво треба да земам плата од фирмата за септември, па после да поднесам барање за породилно. Каква е оваа новина и за шо е така? За првото одма носев документи и немаше никаков проблем.
I mene mi rekoa do datum na otvoranje se ceka da pusti plata firmata, znaci vo oktomvri plata, a od 13 sep si pod fond, pa posle za do kraj mesec da zemes porodilno. Neka pisat poupateni, i jas sakam da slusnam
Друшке јас исто за патолошка бременост,од 08 септември веќе сум под фондот и кога сопругот ги однел документите за со време да биде му рекле прво да поминат плата од институцијата во која работам па после да ги однесе оти сега можело да ги зафрлат секако ќе се започнела процедурата кога ќе пуштат плата...
Здраво мајки. Дали може да ми кажете број или нешто од фондот каде можам да ги контактирам? Немам исплата ни за јули ни за август. Можеби има некаде кажано ама не можам да најдам.
Дали имате искуство со оние огласи на фејсбук (таму имам видено) за трудничко на нивни трошок? ( си заработуваат а мајка само ќар за стаж си има? Претпоставувам)
Не сум сигурна искрено ама знам сметководителот кога ме пријавуваше во фирма ми побара и листа со стаж од Пиом...минат труд на 7 години е околу 700 денари па ако има врска пак придонесите се околу 8, ако нема мислам 8600 беа
Kolku meseci moze da izdade doktorot maticen dokument za patoloska, a potoa vednas porodilno? Sekoj den so nervozi I placki si odam doma,premnogu stres, zaradi toa sakam da otvoram Dali e mozno nekako?