Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да им се плукнам на ваквите најлошото е што од жена ова произлегува. Па ако не да не раѓаме воопшто? Како о гледаат тоа како најголем грев да е.:swear:

На annaitose26 и LadyC им се допаѓа ова.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Јас работам машка физичка работа и јас у нејзини очи сум робот. Ќе мењам да се породам, откако се вработив тука освен плата јака др аир не видов.

3. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Ми може многу, на еден месец сум договор, немам потпишано од кога оставав на патолошка. Ме држи у раце. Доволно е системски да ме одјави и чао породилно. (facepalm)

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Нема да и се ризикува до толку зошто знае дека не е како порано веќе и инспекцииве чешлаат доста. Во предхона фирма каде што работев газдата има сестра адвокат пуштаа тужби брда и долине му ветуваше и на крај ништо не доби само си фрлаше пари по суд. Со оглед на тоа дека работиш машка физичка работа на нејзе пак ќе и треба човек,а дека ќе се осмели тој истиот да не го пријави за вработен толку месеци неверувам

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Пред да одам на патолошка консултирав 2 адвоката и инспектор од УЈП (мои луѓе се сите) , сите рекоа дека законски ако сака да не ми продолжи работен однос може и не и можам ништо. :(
    Они како фирми се заштитени, вели доволно е системски да те одјави и толку е. Нема потреба веќе од тебе, поминал договорот на еден месец и толку...
    Ништо живо не ја дира ако сака да биде нечовек.
    Кога ме пушти ми нагласи "ти плаќам 90 % прв месец и додека не се вратиш на работа си под Фонд. Толку јас можам да направам ".
    Немам намера да ја буцкам, имам план после како да си го продолжам породилното уште 3 месеци, додуша јас немам ама човеков што ќе ми фаќа врски на клиника ми рече ќе ми го среди и тоа со матичен (врска немам што е тоа, 2 пати бев бремена и не сум останала ден плус дома под Фонд надвор од тие 9 месеци) ама ете има начин.
    Ќе гледам се да искористам зашто и онака за трето дете ништо не даваат маму им нивна. :swear:

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Да точно е за договорот дека ако ти прекине толку е зошто си на определено, но доколку она вработи друг на твое место во периодот додека си трудна или моментално бара работник тогаш се води како дискриминација, можеш да тужиш за тоа бидејќи испаѓа ради бременоста она тебе не ти продолжува договор.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Убаво е да се знае. :inlove:
    Фала ти. :hug:

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    131
    Колку време после отварање на породилно ве исплатија? Се породив пред 5 недели, знам дека се завршени сите админ обврски од фирма кај мене, па ме интересира кога можам да очекувам.

исто така еднократна парична помош од град скопје и општина, кога ве исплатија после поднесување?

9. Marija19971997

Marija19971997 Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Здраво мамички. Прва бременост ми е и не сум запознаена со некои работи. Дали може матичен гинеколог да ми пиши во 33 и 34 недела 2 недели боледување, односно да не го отворам породилното туку да терам прво со обично боледување од матичен гинеколог, па денови од одмор да користам па после тоа да отворам породилно што поблиску до термин?

10. snowgirl2612

snowgirl2612 Нов член

Се зачлени на:
    7 октомври 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите :) Колку најрано може да се отвори породилното боледување пред да се породиш?

11. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    8.762
    Ако си на патолошка 45 денови пред термин а нормално мислам 28 денови беше (или 30)

На snowgirl2612 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. snowgirl2612

snowgirl2612 Нов член

Се зачлени на:
    7 октомври 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Ти благодарам :)

13. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    2.156
    Член 165 од Законот за работните односи.

На ЀѐЍѝ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Здраво, имам прашање.

Дали мора да се отвори породилно 28 дена пред раѓање на бебето? Бидејќи така пишува на неколку веб страни, пример: https://www.pravdiko.mk/koi-se-vashite-prava-pri-porodilno-otsustvo-i-bremenost/

Периодот кога може работничката да го започне отсуството за бременост, раѓање и родителство врз основа на наод од надлежниот здравствен орган, е 45 дена пред раѓањето, а задолжително 28 дена пред раѓање.

Мене термин ми е 25ти декември, ама јас имам неискористен одмор што го пријавив од 10ти декември. Значи цел декември планирав да го терам со денови од одмор и после тоа планирав да продолжам со породилно. Дали е ова изводливо или не?

15. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.877
    Допаѓања:
    4.612
    Mislam po staro e ova. Koleskava si go otvori bas na den na poragjaj.

На Emitrpc_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.911
    Јас сум 37 недела, сеуште одам на работа. Кога го прашав гинекологот кога најкасно можам да отворам породилно ми рече на ден на пораѓај :)

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.770
    Можеш од денот на породувањето да го отвориш породилното.
    Јас до 38 недела идев на работа, па земав одмор до породување.

18. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Јас со првото дете отворив породилно на ден на пораѓај

19. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    179
    Изводливо е, јас во август направив така, породилното го отворив со датум кога се породив

На Emitrpc_123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    394
    Здраво да прашам, ми рекоа дека породилно отсуство може да се отвори на денот на породување, но што доколку тоа се случи за викенд а матичните не работат? Има ли некоја вакво искуство. Сакам да издржам подолгo, за потоа да си имамам цели 9 месеци, но викендите ме плашат. Фала