Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Да им се плукнам на ваквите најлошото е што од жена ова произлегува. Па ако не да не раѓаме воопшто? Како о гледаат тоа како најголем грев да е.:swear:

annaitose26 and LadyC like this.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

Јас работам машка физичка работа и јас у нејзини очи сум робот. Ќе мењам да се породам, откако се вработив тука освен плата јака др аир не видов.

3. LadyC

LadyC Форумски идол

Ми може многу, на еден месец сум договор, немам потпишано од кога оставав на патолошка. Ме држи у раце. Доволно е системски да ме одјави и чао породилно. (facepalm)

Iris-1234 likes this.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Нема да и се ризикува до толку зошто знае дека не е како порано веќе и инспекцииве чешлаат доста. Во предхона фирма каде што работев газдата има сестра адвокат пуштаа тужби брда и долине му ветуваше и на крај ништо не доби само си фрлаше пари по суд. Со оглед на тоа дека работиш машка физичка работа на нејзе пак ќе и треба човек,а дека ќе се осмели тој истиот да не го пријави за вработен толку месеци неверувам

LadyC likes this.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Пред да одам на патолошка консултирав 2 адвоката и инспектор од УЈП (мои луѓе се сите) , сите рекоа дека законски ако сака да не ми продолжи работен однос може и не и можам ништо. :(
    Они како фирми се заштитени, вели доволно е системски да те одјави и толку е. Нема потреба веќе од тебе, поминал договорот на еден месец и толку...
    Ништо живо не ја дира ако сака да биде нечовек.
    Кога ме пушти ми нагласи "ти плаќам 90 % прв месец и додека не се вратиш на работа си под Фонд. Толку јас можам да направам ".
    Немам намера да ја буцкам, имам план после како да си го продолжам породилното уште 3 месеци, додуша јас немам ама човеков што ќе ми фаќа врски на клиника ми рече ќе ми го среди и тоа со матичен (врска немам што е тоа, 2 пати бев бремена и не сум останала ден плус дома под Фонд надвор од тие 9 месеци) ама ете има начин.
    Ќе гледам се да искористам зашто и онака за трето дете ништо не даваат маму им нивна. :swear:

DaisyDream likes this.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Да точно е за договорот дека ако ти прекине толку е зошто си на определено, но доколку она вработи друг на твое место во периодот додека си трудна или моментално бара работник тогаш се води како дискриминација, можеш да тужиш за тоа бидејќи испаѓа ради бременоста она тебе не ти продолжува договор.

LadyC likes this.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Убаво е да се знае. :inlove:
    Фала ти. :hug:

Brpbrp likes this.
  8. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Колку време после отварање на породилно ве исплатија? Се породив пред 5 недели, знам дека се завршени сите админ обврски од фирма кај мене, па ме интересира кога можам да очекувам.

исто така еднократна парична помош од град скопје и општина, кога ве исплатија после поднесување?

9. Marija19971997

Marija19971997 Активен член

Здраво мамички. Прва бременост ми е и не сум запознаена со некои работи. Дали може матичен гинеколог да ми пиши во 33 и 34 недела 2 недели боледување, односно да не го отворам породилното туку да терам прво со обично боледување од матичен гинеколог, па денови од одмор да користам па после тоа да отворам породилно што поблиску до термин?

10. snowgirl2612

snowgirl2612 Нов член

Здраво на сите :) Колку најрано може да се отвори породилното боледување пред да се породиш?

11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Ако си на патолошка 45 денови пред термин а нормално мислам 28 денови беше (или 30)

snowgirl2612 likes this.
  12. snowgirl2612

snowgirl2612 Нов член

Ти благодарам :)

13. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Член 165 од Законот за работните односи.

ЀѐЍѝ likes this.
  14. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Здраво, имам прашање.

Дали мора да се отвори породилно 28 дена пред раѓање на бебето? Бидејќи така пишува на неколку веб страни, пример: https://www.pravdiko.mk/koi-se-vashite-prava-pri-porodilno-otsustvo-i-bremenost/

Периодот кога може работничката да го започне отсуството за бременост, раѓање и родителство врз основа на наод од надлежниот здравствен орган, е 45 дена пред раѓањето, а задолжително 28 дена пред раѓање.

Мене термин ми е 25ти декември, ама јас имам неискористен одмор што го пријавив од 10ти декември. Значи цел декември планирав да го терам со денови од одмор и после тоа планирав да продолжам со породилно. Дали е ова изводливо или не?

15. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Mislam po staro e ova. Koleskava si go otvori bas na den na poragjaj.

Emitrpc_123 likes this.
  16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Јас сум 37 недела, сеуште одам на работа. Кога го прашав гинекологот кога најкасно можам да отворам породилно ми рече на ден на пораѓај :)

Emitrpc_123 likes this.
  17. Mandela

Mandela Истакнат член

Можеш од денот на породувањето да го отвориш породилното.
    Јас до 38 недела идев на работа, па земав одмор до породување.

Emitrpc_123 likes this.
  18. Maya12

Maya12 Популарен член

Јас со првото дете отворив породилно на ден на пораѓај

Emitrpc_123 likes this.
  19. natash.a

natash.a Истакнат член

Изводливо е, јас во август направив така, породилното го отворив со датум кога се породив

Emitrpc_123 and Fenix05 like this.
  20. misli_si

misli_si Истакнат член

Здраво да прашам, ми рекоа дека породилно отсуство може да се отвори на денот на породување, но што доколку тоа се случи за викенд а матичните не работат? Има ли некоја вакво искуство. Сакам да издржам подолгo, за потоа да си имамам цели 9 месеци, но викендите ме плашат. Фала