Ако 12 месеци пред да отвориш породилно земаш иста плата, тогаш да, 100% од платата ќе ти исплаќаат. Ако имаш промени во плата, тогаш просек од 12 месеци земаш. (Ако си работела помалку од 12 месеци, тогаш просек за тие месеците што си работела).
Потпишав договор на 25.09. Ако сум во фирмата до 25.03.2024 ме следува породилно, така? Сега нешто имаше промена на име, друга групација...не знам баш. Во случај тоа да се смени и да имаме нови договори, тогаш би се важело од таа нова дата плус 6 месеци?
Porodilnoto sega dali e 12 meseci ili seuste 9?? I sto bidna dali i tatkoto ke ima pravo za otsustvo kako bese toa Ve molam nekoj sto se razbira neka mi pise lp imam nekolku prasanja
9 месеци и ништо друго не е изгласано ко што знам јас. Треба да се прочепка во законот да се види за правата на таткото. И него нешто го следи мислам кога се пораѓа мајката, ама не сум чепнала сега за да ми текне, имам заборавено
Таман за мекици додека си дојде на себе, треба да се врати на работа Убаво би било кога би се изгласало она за 12месеци мада кога ќе ми текне по другиве држави дека имаат по 3 до 6 месеци си викам ќути не сме лоши... само ќе спомнат нешто ќе не подлажат и се заборава
Moze i tatkoto da zeme porodilno, namesto majkata. I mislam deka izglasaa da se podeli, primer 6m majkata, 3m tatkoto ama ne sum sigutna
2 дена следува за раѓање на дете на таткото. Од породилното, 40 дена мора да земе мајката, останатото им следува на двајцата. Значи ако мајката се врати на работа по 40 дена, таткото може да земе породилно до 9 месеца. Ама толку е, 9 месеца, без разлика дали мајка или татко ќе го користи.
9 месеци (едно дете)/15 месеци (близнаци). Ако мајката не користи, го користи таткото. На таткото му следуваат 2 слободни (платени) денови, ако го нема искористено максимумот од 7 слободни (платени) денови во годината.
јас незнам зошто вече еднаш не го изгласаат породилното подолго време.Имам другарка во бугарија мажена 2 години имаа ќе си го порасне детето.кај нас да се плашеш бремена да останеш да не те одјават или после породолно ќе ти дадат отказ
Оваа од социјално ми пиша дека им треба извод на родени од бебето и не памтам дали со потврда од матичен за новородено се идеше у фонд или мора извод...
Mora izvod za da se zeme porodilno. Izvod od bebeto, boleduvanje od ginekolog, listot za prijava shto go ima na stranata, transakciska i licna karta. Mislam tolku bea