Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Еве срце што пишала.
    Screenshot_20231204_214918_Gmail.jpg
    А какво боледување треба од матичен?
    Што треба да однесеме ние на матичен кога ќе се породиме? Јас неам поим зашто мм идел претходно, јас фала богу уште тоа што го немам бркано... :drunk:

2. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    954
    A tie sto go otvaraat porodilnoto pred termin ne razbiram kako izvod od bebeto?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    8.762
    Породилно се исплаќа дури после добивање на документите за бебе, т.е извод кога ќе земете сопругот носи во фонд.

@LadyC кога ќе јавиш да ти отворат кај матична сопругот после оди му даваат како потврда за породилно и таа се носи, не знам како изгледа ама сум гледала кога давале во ординација.

На KikiKviki и LadyC им се допаѓа ова.
  4. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Кај матичниот се носи копија од отпусно писмо од болница,штом се породиш.
    Потоа он отвара боледување. Па се тоа заедно со копија од трансакциска,и штом се добие изводот се носи во фонд.

На Isabel и LadyC им се допаѓа ова.
  5. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.066
    Vaka, ako otvoris porodilno (na toa boledivanje misli) od denot na poragjaj, samo i javuvas na matichnata i istiot den go otvara. A ako go otvoris porodilnoto nekolku dena pred poragjaj, od toj den ti go otvara. Samo sistemski. Vo momentot kako te pustaat od bolnica, mazh ti ide da prijavi bebe i da podnese baranje za izvod a kaj matichnata nosi otpusno pismo i ina mu go pechati porodilnoto, vo dve kopii. Edna za vo fond, druga za kaj tebe na rabota. Odma shtom mi izleze izvodot, nosite dokumenti vo fond za da procesiraat i da pochnat da isplakjaat trudnicko

На Fenix05 и LadyC им се допаѓа ова.
  6. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.066
    Ke ti go otvori matichnata samo vo sistem a ke ti go ispecati koga ke i odnese maz ti otpusno pismo. Ama ke ti vazhi od denot koga si j rekla da go otvori. Jas iskoristiv odmor (prvata bremenost) i otvoriv trudnicko, po 20 dena se porodiv (patoloska bev) Kako prv den od trudnicko na ispecateniot dokument mi stoese denot koga go otvoriv porodilnoto

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    @Fenix05 @Мариаа.
    Фала ви, не памтам ништо, детално сте ми објасниле како што сакам. Си акнав скриншот. :* :hug: :l:

Последна измена: 5 декември 2023
    На Мариаа. и Fenix05 им се допаѓа ова.
  8. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Девојки, што се случува доколку на пола месец се породам и отворам породилно на тој ден? Дали иде пола плата од работа, пола од фонд за тој месец?

9. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.066
    Ако не си имала веќе отворено трудничко, да. Се додека одиш на работа или користиш одмор од работа, дневниците ги исплаќа работодавачот

На Emitrpc_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Srnapetra

Srnapetra Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    49
    Zdravo na patoloska sum do 23.12 od 24.12 treba da otvoram porodilno , sakam da prasam vo fond go nosam boleduvanjeto do 23.12 i drugo sto treba da zemam od maticnata odnosno kako se otvara porodilno , sto nosam na rabota sto nosam vo fond dodeka se porodam?
    Dali isplaka fondot patoloska do 23.12 ili ke ceka so prodilno

11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Чека фондот со породилно.
    За породилно носиш само во фонд документи што имаш, боледување ако имаш од конзилијарно со предлог отварање породилно, трансакциска , привремена спреченост од матичен... Мислам тоа беше се, врати поназад, најди од мене мислење имам се напишано што треба. А и мене ме немаат исплатено последна патолошка чекаат да се породам зашто и мене не ми е цел месец туку како кај тебе. :drunk:

На Srnapetra му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.076
    Допаѓања:
    12.602
    9 месеци, 15 месеци мислам беше за близнаци. И таткото може да земе породилно.

13. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    8.762
    Мила мене ми исплатија денес и јас не очекував дека нели за 10денови само, сега користам одмор,кога гледам прилив фонд.. може да изненадат и кај тебе деновиве.
    Мада кога ќе размислам требаше за цел месец не знам зошто само 3тина ми пуштија којзнае како делат

14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Ама ти беше на патолошка па зема одмор?

15. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    8.762
    Да требаше да отворам 45денови порано ама сега сум на одмор до јануари. Изгледа јас не сфатив во кој случај не исплаќаат. Не е ваљда за клексани да ми пуштија само 8000ден за 85 ? :!:

Така ќе да е скроз заборавив на фраксипарините утре таман убаво ќе се скарам првиот пат оставив што ми платија 30тина % е сега богами нема. Лажна тревога дека ми платиле, уствари од нив цела 70% плата ми следува

Последна измена: 5 декември 2023
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Не исплаќаат одма кога од патолошка одиш директно на породилно. Тогаш чекаат да се породиш, документи да им доставиш па да ти ја исплатат и патолошката и породилното (е дали заедно или посебно врска немам) . :)

На mal.ecka и Fenix05 им се допаѓа ова.
  17. skorpija.95

skorpija.95 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2012
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    95
    Ako posle patoloska koristis odmor ne cekaat zaedno so porodilno tuku ti isplakaat

На Ouranio.toxo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.465
    Допаѓања:
    8.762
    Којзнае како ќе направат ми вратија дека уште немало поднесени документи од фирма а оваа исплата била за клексани со 300одбитоци толку исплаќат 50%
    Инаку да користам одмор сега

19. skorpija.95

skorpija.95 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2012
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    95
    Jas taka koristev pred mesec denA, znaci isplatija fondot posledna patoloska i firmata delot od odmorot sega cekam porodilno

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Zelcezelce

Zelcezelce Нов член

Се зачлени на:
    10 декември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site, me interesira dali po istekuvanje na porodilnoto otsustvo moze da se otvoti boleduvanje, pa potoa da se iskoristi odmorot