Zdravo majki....dali nekoj znae kolku vreme ima rok od raganje da se podnesat dokumentite za porodilno? Porodilnoto ni e otvoreno od 1vi januari no seuste cekame za izvod za bebeto da ni izdadat pa da odneseme vo fondot
Знам дека задолжително е 45 дена породилно со мајка. Дали знаете, дали после тоа може таткото да зеде породилно до крај на 9те месеци ако се и двајцата родители вработени и осигурени?
Дали ако сега се префрлам на др раб место (ќе гледаме да немам дупка во стаж), одјава и пријава да е ист ден треба така? Ќе имам породилно? Термин ми е 12 август. 6 месеци пред пораѓај треба да сум пријавена за породилно така? (Во случај ако се зезне раб, да направат дупка во стаж).
Дупка не смееш да имаш 6мес пред пораѓај. Не глеј термин, што ако порано се породиш? Ако еден ден се одјавиш и следниот ден пријавиш на друго место немаш гајле. Јас сум така со оваа бременост. Ама сама си носев документи во завод дека не верував на никој да не ми зезне работа.
Здраво, на породилно сум од октомври, документи поднесов во декември и до сега немам ниту една исплата. Дали ќе ми ги исплатат заедно за сите заостанати месеци?
Здраво, би сакала да ве прашам во врска со документите кои се носат во фондот. Денес матичната ми даде лист за отворено породилно од 17.01.2024. Дали на 17.01 треба да го однесам тој лист во фонд, па останатото кога ќе се роди бебето и ќе имаме извод или сите може после заедно да се однесат? Би сакала да прашам освен листот и од матичен гинеколог дека е отворено породилното, копија од трансакциска и лична карта моја, извод од бебето дали се потребно некој други документи?
Се носиш откако ќе добиеш извод од бебето. Копија од извод, оригинал на увид, трудничко боледување од гинекологот, копија од л карта и трансакциска и пополнет образец
Дали е овој образецот што се поднесува со другите документи за породилно? Да отидам спремна сакам,само да поднесам.
Zdravo sakam da prasam do kaj e zakonot za rodidelsko otsustvo dali e izglaseno i tatkoto da moze da zeme 4 meseci F
За жал до никаде.Веќе цела година ништо не е направено, а како што стојат работите и не верувам дека ќе биде ставен на дневен ред.
3 дена. Или може мајката да се врати на работа по 45 дена, па остатокот од породилното да го земе таткото.
Devojki znam deka pisuva vo temata no ne mi se bara. Na denot na otvaranje porodilno sto dokument se nosi na rabota? A posle raganje, se ceka izvod, drugite potrebni dokumenti, I se nosaat kade, vo firmata ili fondot?
Замоли ги од предвреме да испратат обрасци во АВРМ. Пример, тие што те одјавуваат може на 20.1 да достават барање дека ќе бидеш пријавена заклучно со 25.1. Тие што те пријавуваат може на 20.1 да достават барање дека те пријавуваат од 26.1. Не е комплицирано, се средува се' без прекин во стажот, само нека го направат тоа порано за да нема ризик.
Дали е задолжително породилно боледување да се отвори 28 дена пред термин? После тоа значи дека 8 месеци си со бебето?