Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.235
    Допаѓања:
    76.248
    Истото ми го кажа и колешка која е моментално на породилно, исто одјавена. Ја одјавиле со истек, не спогодбено. Си зима породилно сеуште.

2. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.528
    Допаѓања:
    17.119
    Пресметај колку работни денови имаш и саати и ќе видиш колку ти е.
    Пример 24 дена по 8 саати ти се 192 работни саати. Помножи со саатницата ќе добиеш колку ќе зимаш.

3. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    да ама секој месец е со различен број на работни денови, а породилното е фиксна сума која се исплаќа секој месец. Затоа не ми е јасно како да се пресмета

4. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.213
    Допаѓања:
    2.154
    Таков е Законот.

На ЀѐЍѝ и mariz им се допаѓа ова.
  5. merry.blues

merry.blues Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    31
    Devojki sakam da go prodolzham porodilnoto ushte eden mesec. Ortoped mi kazha deka kjerka mi ima mal problem so kukchinjata i deka mozham da zemam ushte 1 mesec plus porodilno. kako odi procedurata?

6. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.150
    Допаѓања:
    50.526
    Ортопедот ќе ти даде една недела боледување мислам беше па после одиш на комисија.
    Кај мене така беше мислам, комисијата ми даде околу 50 дена боледување.

7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.387
    Дали некоја од вас имала проблем со исплата на последното породилно?
    Последно ми беше за јануари (до 25 јануари бев на породилно) но еве сеуште немам добиено.
    Кога се јавив ми рекоа дека не ги пресметале саатите бидејќи не е за цел месец па као до денес ќе ми пуштат. Ама нема. Нема смисла веќе.
    Каде да се јавам да се карам?

8. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    Дали сега користиш боловање или си одиш на работа и јас имам проблем со договор со август а ми велат да останам на боловање а сум 2 месец дека треба да одмарам ама ако не одам сега на раб знам дека ќе ме избркаат и нз што да права

9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.387
    Јас бев на породилно од 1.05.23 ме одјавија од работа на 31.08.23 породилното ми беше до 25.01.24, си земав регуларно породилно.
    Не верувам да разбрала точно жената ни па дека има таков закон.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.235
    Допаѓања:
    76.248
    Не одам, на боледување сум ама не ми прават проблем за тоа. Кај нас има некој проблем со тоа што ако не пријават, ако ни продолжат договор од 01.09.2024 (нов договор потпишуваме секој 1ви септ), тогаш би можела да изгубам породилно. Они сакаат да си се вратам на работа од кога ќе ми заврши породилното, ама ќе мора тек тогаш пак да ме пријават. Државна работа е...
    Убаво се распрашав и по колешки кои се на породилно моментално (одјавени, дека исто договорот им заврши на 31 август), породилно си зимаат. Така да ќе зимам и јас..

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    ова претпоставувам во образование е. Порано од пријателка имав слушнато дека ако се вратиш порано на работа земаш плата и половина породилно, сега не знам дали е така. Барем ако се вратите порано да ви биде платено

На blackdeath и mariz им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.235
    Допаѓања:
    76.248
    Да... Ако се вратиш, се прекинува породилно (зимаш до кај што си земала) и почнуваш да зимаш плата. Колешки се враќале и порано, ама оставале бебиња од 5,6,7 месеци, па породилно и до тогаш и зимале, па по тоа плата си зимаат. А моево бебе ќе биде 20тина дена по истекот на договорот...

13. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    И мене ми е страв да останам на боледување уште сега да а докторот рече да одмарам д ае одам на работа дека нема кој да ме мења и дека ако ми заврши договорт во август толку ќе ми е од работата дека термин ко е за 15 окт така да од септември нема шанси да почнам кој знае како ќе е

14. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    И јас знам дека е така а ти инаку во август си и потоа породилно можеш 9 месеци нели е така сега си на боловање

15. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    Работата е дали и ти ќе бидеш способна после 20 дена да се вратиш на работа. Со боловање ќе може сигурно да ти продолжи ама ќе мора да се пријавиш на 1 на работа нели

16. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    Мислам дека веќ не постои тој закон а ги штити жените ако си на боловање или породилно и да неможат да то дадат документи, кога ти заврши договорот ккао што викаш на 31.08 и толку. потоа како на 1 септември ќе се пријавиш ако ти вратиле документи незнам

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.235
    Допаѓања:
    76.248
    Ќе си бидам одјавена со истек на договорот, а породилно ќе си зимам... Јас ќе се породам пред да ми истече договорот, 12.08 ми е термин.. договорот истекува на 31.09. Се распрашав и по колешки кои се на породилно, така тераат исто..

18. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.387
    Јас сум исполнила работен стаж од минимум 6 месеци пред тоа за да земам породилно 9м. Без разлика дали во меѓувреме ќе ме одјават.

19. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    дали треба да се носат некои документи во фонд секој месец како за паталошката? Или од кога ќе се однесе извод за бебе, образец и од матичен гинеколог, тоа е тоа, не треба да се оди веќе секок месец?

20. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    и дали за породилно се чека да пушти плата фирмата или тоа нема врска?