Истото ми го кажа и колешка која е моментално на породилно, исто одјавена. Ја одјавиле со истек, не спогодбено. Си зима породилно сеуште.
Пресметај колку работни денови имаш и саати и ќе видиш колку ти е. Пример 24 дена по 8 саати ти се 192 работни саати. Помножи со саатницата ќе добиеш колку ќе зимаш.
да ама секој месец е со различен број на работни денови, а породилното е фиксна сума која се исплаќа секој месец. Затоа не ми е јасно како да се пресмета
Devojki sakam da go prodolzham porodilnoto ushte eden mesec. Ortoped mi kazha deka kjerka mi ima mal problem so kukchinjata i deka mozham da zemam ushte 1 mesec plus porodilno. kako odi procedurata?
Ортопедот ќе ти даде една недела боледување мислам беше па после одиш на комисија. Кај мене така беше мислам, комисијата ми даде околу 50 дена боледување.
Дали некоја од вас имала проблем со исплата на последното породилно? Последно ми беше за јануари (до 25 јануари бев на породилно) но еве сеуште немам добиено. Кога се јавив ми рекоа дека не ги пресметале саатите бидејќи не е за цел месец па као до денес ќе ми пуштат. Ама нема. Нема смисла веќе. Каде да се јавам да се карам?
Дали сега користиш боловање или си одиш на работа и јас имам проблем со договор со август а ми велат да останам на боловање а сум 2 месец дека треба да одмарам ама ако не одам сега на раб знам дека ќе ме избркаат и нз што да права
Јас бев на породилно од 1.05.23 ме одјавија од работа на 31.08.23 породилното ми беше до 25.01.24, си земав регуларно породилно. Не верувам да разбрала точно жената ни па дека има таков закон.
Не одам, на боледување сум ама не ми прават проблем за тоа. Кај нас има некој проблем со тоа што ако не пријават, ако ни продолжат договор од 01.09.2024 (нов договор потпишуваме секој 1ви септ), тогаш би можела да изгубам породилно. Они сакаат да си се вратам на работа од кога ќе ми заврши породилното, ама ќе мора тек тогаш пак да ме пријават. Државна работа е... Убаво се распрашав и по колешки кои се на породилно моментално (одјавени, дека исто договорот им заврши на 31 август), породилно си зимаат. Така да ќе зимам и јас..
ова претпоставувам во образование е. Порано од пријателка имав слушнато дека ако се вратиш порано на работа земаш плата и половина породилно, сега не знам дали е така. Барем ако се вратите порано да ви биде платено
Да... Ако се вратиш, се прекинува породилно (зимаш до кај што си земала) и почнуваш да зимаш плата. Колешки се враќале и порано, ама оставале бебиња од 5,6,7 месеци, па породилно и до тогаш и зимале, па по тоа плата си зимаат. А моево бебе ќе биде 20тина дена по истекот на договорот...
И мене ми е страв да останам на боледување уште сега да а докторот рече да одмарам д ае одам на работа дека нема кој да ме мења и дека ако ми заврши договорт во август толку ќе ми е од работата дека термин ко е за 15 окт така да од септември нема шанси да почнам кој знае како ќе е
И јас знам дека е така а ти инаку во август си и потоа породилно можеш 9 месеци нели е така сега си на боловање
Работата е дали и ти ќе бидеш способна после 20 дена да се вратиш на работа. Со боловање ќе може сигурно да ти продолжи ама ќе мора да се пријавиш на 1 на работа нели
Мислам дека веќ не постои тој закон а ги штити жените ако си на боловање или породилно и да неможат да то дадат документи, кога ти заврши договорот ккао што викаш на 31.08 и толку. потоа како на 1 септември ќе се пријавиш ако ти вратиле документи незнам
Ќе си бидам одјавена со истек на договорот, а породилно ќе си зимам... Јас ќе се породам пред да ми истече договорот, 12.08 ми е термин.. договорот истекува на 31.09. Се распрашав и по колешки кои се на породилно, така тераат исто..
Јас сум исполнила работен стаж од минимум 6 месеци пред тоа за да земам породилно 9м. Без разлика дали во меѓувреме ќе ме одјават.
дали треба да се носат некои документи во фонд секој месец како за паталошката? Или од кога ќе се однесе извод за бебе, образец и од матичен гинеколог, тоа е тоа, не треба да се оди веќе секок месец?