Девојки јас сега излегов од болница, што треба да направам прво за да орворам породилно? Отпусно писмо кај матичниот гинеколог?
Извод добивте веќе? Прво за да ти го отворат само се јавуваш на матична и кажуваш од која дата да отвори за са немаш дупка измеѓу а кога ќе имаш извод од детето со отпусно маж ти оди кај матичната и му дава потврда за во фонд да се однесе цел комплет (кај мене од работа однесоа)
Имаш ли инфо дали само во образование е вака или општо во секоја државна установа? Јас сум на патолошка, породилно комисијата ми има наведено да отворам во април, на определено сум и ми завршува договорот во јули ама очекувам да ми биде продолжен
Ако договорот ти е до јули завршува автоматски не се продолжува без разлика дали си боловање тој закон веќе не важел прашав адвокат, а ако си во образование нели ти едо 31 август
Јас сум во државно претпријатие не сум во образование, мариз е во образование и договорот и е до 31 август, ако не ми го продолжат нема да ми исплаќат породилно?
Најдобро таму да прашаш. Моево работно место има ваков проблем.... зошто и минатата година го продолжив после 1г работење и потпишав нов договор во септ. Имаше проблем 2 нед не бевме пријавени, е после не пријавија со датум од 01.09. Па месец, месец ипол немавме здравствено осигурување... Има некои препреки... и дали ради тоа сега нема да ми продолжат, незнам. Таа рече ако ти продолжиме може да настане проблем и да немаш породилно, подобро вака. Они сакаат после породилно јас да си се вратам...
Дали можам да отворам породилно 45 дена пред термин иако не сум на патолошка? Или 28 дена пред термин најрано можам?
Мене не ми е јасно. Пример ако сум земала последните 10 месеци 27 000-28 000 плата а два месеца на боловање по 15 000, колку ке ми е породилното? Не знам како рачунаат ич
Просек од платата за 12 месеци. За двата месеци што си била на боледување не се пресметува сумата што ти ја пуштиле на сметка, туку основицата на платата што би требало да ја земеш доколку не би била на боледување.
Добар ден почитувани. Доколку мајката е принудена да се врати на работа и не отвара породилно, дали таткото има право да користи? Таткото е со договор на определено време подолго од година,без прекин. Ве молам доколку имате искуство да споделите. Ви благодарам.
Има некој минимум што мора мајката да го земе, мислам дека е 6 недели, после тоа остатокот до 9 месеца може да го користи таткото без разлика на стаж, бидејќи мајката е таа што треба да го исполни условот за добивање породилно.
Здраво на сите ,ве замолувам искуства или доколку некој има контакт од адвокат да се консултирам за следново. Иначе на работа имам птилично лош третман откако кажав дека сум бремена (им чинев па сега не им чинам) , бремена сум 21 недела , би сакака да отворам патолошлка бременост но дали може да ме одјават бидејќи договорот ми е месец за месец автоматски ми се продолжува, односно сум на определено? Некако да се заштитам до крај, да искомбинирам патолошка па да отворам порпдилно сакам. Благодарам
Ако се договориш и им објасниш дека додека си на патолошка не си им товар, ќе ти биде супер. Првиот месец само те плаќаат они. А инаку во нашава држава, трудници кои се под договор, се заштитени 0. За жал , иако си бремена, може да не ти го продолжи договорот, бидејќи немаме закон за заштита.