Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Bluegirll

Bluegirll Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    13
    Здраво, не ми е многу јасно со законот за породилно отсуство па да прашам, 14та недела сум фактички 4ти месец, најдов фирма што би ме пријавила за да си искористам породилно со услов сите давачки на наша сметка е сега бидејќи се бара 6 месеци непрекинат стаж дали има шанси да искористам породилно или сепак е многу доцна

2. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    898
    Јас сум останата бремена крај на октомври, а успеав да се пријавам на овој начин од почеток на декември. Искрено да ти кажам, да, имам време до термин ама секако е паника за дали ќе фатам породилно зашто нормално секоја бременост си е различна и можни се компликации. А ти ќе треба скроз до термин да го носиш, здравје да успееш, за да го фатиш породилното. Подобро тргај си парите на страна. Сепак ова е мое мислење. Моментално придонесот за минималец е 10800. И уште нешто што прочитав, 6м и 1ден е, не се само 6месеци.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Ако се е во ред со бременоста, ќе фатиш услов за породилно. Ама никој не може да ти гарантира дека ќе тераш до термин. Јас имав одлична бременост, па се породив во 37ма недела од нигде никаде иако немав проблем. И еден ден порано да се породиш од тие 6мес, немаш право на породилно.

4. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    898
    6м или 6м и 1 ден е? Мене дека ми кажаа дека има можност за предвремено породување па бројам денови само да поминат....

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    И 1 ден. Кумашинката моја се породи во 00:03, буквално за 3 мин го фати тој еден ден, иначе нема породилно.

6. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    482
    Zdravo nekoj sto znae za porodilno otsustvo dali moze da mi pise ili da mi kaze kade da citam ve molam

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Во законот за работни односи, од член 161 почнуваат ставките за бременост и породилно.

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    898
    Јаооо, ми се стресе душава. :sweat: Алал и. Фала ти за инфото :l:

9. Tina Tina

Tina Tina Нов член

Се зачлени на:
    30 април 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    3
    Здраво :) Сакам да ве прашам дали сте имале слично искуство, имам неискористени денови од стариот одмор поради породилно отсуство. Дали ќе ми пропаднат и дали има опција да се користат после 30ти јуни?

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.345
    Допаѓања:
    8.278
    Ќе ти пропаднат. По закон се користат до 30.06. Евентуално ако не ти ги дадат на нивна добра волја без решение да ги користиш.

На Tina Tina и Spidy им се допаѓа ова.
  11. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.213
    Допаѓања:
    2.153
    Пропаѓаат, освен ако не работиш во странство, а со колективен договор е определено да може се користи до 31 декември.
    IMG_20240605_080745.jpg

На Tina Tina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ele.na

ele.na Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    13
    Здраво, дали некој знае дали би било проблем за исплата на надомест на плата за породилно тоа што во агенција за вработување се водам по старо презиме а на лична карта го имам новото презиме од сопругот?

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Нема никаков проблем и мене личните податоци во фондот ми се видат на друго презиме и друга адреса, второ породилно земам без проблем.

На ele.na му/ѝ се допаѓа ова.
  14. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Породилното трае вкупно 270 дена и тука спаѓаат и викенди и неработни денови така?

15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    9.572
    Да

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Тенќу :D

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    3.658
    На породилно сум од 08.04. а поднесов документи минатата недела. Заедно ли ќе ми исплатат за два месеци април и мај? И дали и за породилно се чека да се помине прво плата од фирма?

18. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    781
    Не знам како исплаќаат, пример јас земав на 6ти јуни за мај ама знам дека прво мора плата од фирма да помине.

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    Ајде некој поискусен да ми каже договорот за работа ми завршува на 31 август, термин имам средина на октомври да речеме 15 се фаќа е сега можам да земам 45 дена пред термин или? И пошто не сакаат д аи продолжат договор ми рекоа да земна порано ако го поместам за неколку дена ќе се фатат тие 45 дена ама ако го надмосам на пример повеќе од 45 дена дали ќе фатам услов или ќе ми се скрати породилното не ми е јасно

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    При патолошка, породилно се отвара 45 дена пред терминот кога ти е предвиден, а не точниот ден кога ќе се породиш. Значи во 34та недела ти отвараат породилно, а ти може да се породиш во 39та, а може и во 42ра недела, тоа не може никој да знае.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.