Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    8.012
    Матичната кажа можам 28 дена пред термин. Го отворив на 3.6 со термин на 28.6 што се 26 дена порано.
    Ако се породам после тој термин, пример на 3.7 дали ќе имам проблеми со породилното со оглед на тоа дека се надминуваат тие 28 дена пред термин?

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Воопшто не е битно кога ќе се породиш. Отворено е на 3.6 и ќе трае 270 дена. Ако се породиш покасно, само помалце време ќе имаш со бебето пред да се вратиш на работа.

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Christina16

Christina16 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    61
    Zdravo zenski
    Porodilno trebase da otvoram od 14.06 no maticen ginikolog mi e na boleduvanje i ordinacijata ne im raboti.. Isto, nejzinata zamena koristi godisen odmor do kraj na mesec..
    A jas do kraj na mesec mora da odnesam boleduvanje vo firmata, sekako treba i da se porodam do togas..
    Kako mozam da otvoram porodilno osven preku maticen ginikolog?
    Sovetuvajte me shto mozam da napravam, nemam uste mng vreme

4. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    14.499
    Мајки здраво
    Ми треба совет
    Краен термин мие 11.11 е сега јас мислев дека породилното можам да го отворам на ден на пораѓај и му испратив е маил дека бидејќи ќе биде со фарски сигурно 1 недела порано. Ама фирмата ми кажа дека боледувањето треба да го отворам 28 дена пред. Докторката како краен термин го стави 11.11 нема да си напрам проблем дека спомнав ? Сепак никој не знај точно ни за царски можи да се одложи можи порано да биди …

5. Christina16

Christina16 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    61
    Ne e zadolzitelno da go otvoris 28 dena pred termin.. Najrano mozes ds go otvoriv 28 dena pred termin, najdocna na den na poroduvanje.
    Mozes i do kraj do termin da odes na rabota, toa e tvoj izbor..
    Jas ja izvestiv mojava firma do koga mi e terminot i dena ke bidat dopolnitleno izvesteni vo 9 mesec do koga ke odam na rabota tocno, bidejki toa ne moze da se predvidi

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Според законот, "породилното отсуство работничката може да го започне 45 дена пред раѓањето на детето, а задолжително 28 дена пред терминот за породување.".
    Значи ако фирмата сака, законски може да те обврзе да отвориш породилно 28 дена пред термин. Ама бидејќи немаат документ кога ти е тебе термин, и бидејќи гинекологот не го отвара породилното автоматски тогаш на тој ден, може да си тераш и до пораѓај. Јас одев на работа до последен ден со првото дете.

7. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    396
    Ova go pisuva vo zakon 28 dena??

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Да, можеш да го најдеш на гугл, од таму дирекно од законикот ја ископирав реченицава.

9. Lucky4

Lucky4 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2018
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    199
    Zdravo devojki sakav da prasam na koj datum pustaat pari za porodilno? Falavi

10. Caci7777777

Caci7777777 Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo. Da prasam vakaa od 15 januari sum prijavena vo firma kade sto rabotam sea a pred toa edna godina vo druga firma so neptekinat staz. Od 15ti juli odam na trudnicko. Dali ke mi se racuna prosek od platata od firmata kade sto rabotam sea 6 meseci ili i od drugata ? Falavi

11. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    1.769
    Просек од 12 месеци

На Caci7777777 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Caci7777777

Caci7777777 Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Nema vrska sto se dve razlicni firmi za rok od 12 meseci ?

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Ако немаш прекин во стаж меѓу двете, не е важно. Ако има прекин, тогаш се брои после прекинот дали имаш 6мес стаж и просек ќе се вади само од тие приходи.

14. Caci7777777

Caci7777777 Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Ti blagodaram

15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Се брои и со прекин. Јас имав некој ден. Се ми е влезено во просек.

16. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    599
    Девојки само јас ли сум глупа и неинформирана, многу луѓе ме прашуваат 9 месеци ли си на породилно или "користиш одмори и боледувања како сите за да ти трае повеќе породилното"? Моето породилно помина секако почнав да работам од дома одамна, ама зарем пропуштив таква прилика :|

17. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    396
    Interesno prasanje

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Одмори логично сите чуваме штом останеме бремени. Јас останав трудна во мај, се породив во јануари, породилното ми заврши во октомври. Ми дозволија да чувам стар одмор и заедно со поголемиот дел од новиот одмор, на работа се вратив дури во ноември, значи место 9, дома бев 10 месеца.
    А за боледувања, за деца до 3 години комплетно е покриено боледувањето преку фонд, значи нема трошок на фирма, им пишуваат на децава анемии и слични едноставни дијагнози, па земаат уште 2 недели така. Па ставаш 1-2 дена одмор, па пак уште 2 недели боледување за детето, и место 9 месеца породилно, не идат на работа по скоро цела година. Ова второво не сум го правела, ама знам дека така функционира бидејки многу околу мене го правеле.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    А боледување се зема од педијатар?

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Да. Ама нормално треба да имаш педијатар што ќе сака такво нешто да ти извади на здраво дете, или треба детето стварно да има барем малку од малку некаков проблем (конкретно знам за ситуација каде детето имаше низок хемоглобин и слабо железо, не нешто драстично, и детето не беше болно воопшто, само пониски бројки на крвна слика од нормалните вредности, и земаа боледување со дијагноза анемија).

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.