Здраво, ќе може ли некој да ми ја објасни детално целата постапка за отварање породилно, кога и каде треба да се оди кои документи се потребни итн ?
Матичниот гинеколог ти отвара породилно боледување. Откако ќе се роди бебето, со извод на родени, боледувањето од матичен, копија од трансакциска сметка и лична карта од мајката и пополнет образец Н2 се носат во фзом или фирмата ги носи. На линкот е образецот: https://fzo.org.mk/WBStorage/Files/..._plata_poradi_bremenost_i_ragjanje_ONLINE.pdf
Во просекот се зема нето плата исплатена( скратена за некој кредити) или нето платата на која се исплатени придонеси?
Здраво мајки прашањето може не е за оваа тема, но како поактивна тема решив тука да прашам. Дали во годината кога сте биле на породилно ви исплатиле к-15?
Здраво, да ве прашам бидејќи имав корекција на плата дали и таа корекција што ми е пуштена дополнително ќе влезе во вкупниот просек за исплата на породилно?
Здраво Ќе може ли некој да ми објасни дали доколку се користи боледување во бременост, за истото важи 70% плата? И дали истото тоа боледување со намалена плата во тој месец се зема во просек за пресметка на породилно?
Здраво, терминот ми е на почеток на Септември (+/-2 недели). Од нов одмор немам искористено ниту еден ден, мислев да ги чувам сите за после завршување на породилно отсуство. Дали би ми стоеле сите 20 денови одмор, иако истите би требало да ги трошам од почеток на Јуни 2025 (+/-2 недели)?
До крај на јуни 2025 треба да се искористат, али сепак направи си муабет во фирмата каде што работиш за истото дали би ти дозволиле, бидејќи согласно закон две недели непрекинат одмор треба да искористиш до крај на декември.
јас се породив лани тоа време, и околу 15 денови имав останато. законски мора да се искористат до крајот на јуни, ама некогаш и некаде фирмите се фер, па може дури да ти даде и во јули да ги искористиш. кога ке броиш денови, не заборавај на празник во јуни, израчунај убаво за да не ти пропаднат деновите. ако имаш вишок, пробај да ги земеш неколку денови пред породување. со лесно
Девојки кои документи ми требаат да отворам породилно пред да се породам? Како оди процесот? Читам ама неможам да ги склопам коцкиве...
Ти отвара гинекологот, само му кажуваш кога.Тек откако ќе се породиш ќе собираш документи за во фонд.
Здраво девојки. Сакав да ве прашам дали знаете дали прекинот во стажот влијае на породилното? Се работи за партнерот, повеќе се исплати тој да го земе. Пример осигуран непрекинато 3-4 години, прекин помалку од 1 месец, од 05.07 до 31.07, па од 01.08 повторно би бил осигуран. Терминот ми е во март 2025 Однапред ви благодараѓ