Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    8.756
    6 месеци непрекинат стаж пред отварање на породилно е условот

На Nade___k и Butterfly3001 им се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    13.385
    Партнерот не може да го земе целото породилно. Мајката мора одреден период (не знам дали беше 6 или 8 недели), и мајката треба да исполни услови за земање породилно. После тоа ако сакате само ќе се смените.

3. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.211
    Допаѓања:
    7.423
    Мајката мора 45 дена. После таткото. Ама мора и двајцата да имаат услов за породилно, т.е непрекинат стаж од минимум 6 месеци.
    Јас се распрашував, и така ми рекоа. И кај нас јас ќе сум 45 дена, па после маж ми ќе продолжи.

4. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    83
    Кога може да се очекува исплата на породилно ако е отворено на почеток на јуни?

5. Caci7777777

Caci7777777 Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојкиии едно прашање. 10 дена порано од што ми е терминот одам на породилно отсуство.ме интересира дали сега може да земам иср образец од кај матичната.зашто со потврда само не ми признаваат на работа и без тоа наводно ке имало проблем во социјално,а од друга страна матичниот вика дека тоа се давало од кога ќе се породам не сега. Plssss heelpp

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    8.756
    Матичната нема што да ти даде на уште не породена. На работа само кажуваш дека е отворено породилно од дата, а после носиш цел комплет. Не, не прави фондот проблем зошто таа е процедурата. А зошто на работа ти прават проблем? Земи си тогаш 1недела боледување од матичен ако им е да не лажеш.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Caci7777777

Caci7777777 Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Прават проблем поради тоа што колешката што е исто трудна и исто зема породилно боледување порано однесе иср документ. Од сметководство викаат дека ништо не им значи само потврдата.

8. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    8.756
    Тогаш види кај матичната

9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.337
    Допаѓања:
    8.266
    Како може да издсде иср матична на непородена?! Во него пишува начин на породување, што ќе стои ако не си породена?
    Друга работа не може во фонд да прават проблем кога они нема да поднесуваат за породилно дур ти не се породиш, а тогаш секако ќе имаш иср образец.
    Секако со потврдата од матичен, се правдаш пред работодавец дека си на породилно. Мислм малку грешка дека се.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Слободно може матичната да ти го издаде најрано 40 дена пред породување. Во фирмата нормално е дека им треба документ.
    Јас го отворив еден ден пред да се породам. Ми издаде иср образовец и го оставив во фирма.

11. SrbinkaaaA

SrbinkaaaA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    53
    Здраво. Дали породилно можам да отворам одма наредниот ден од како наполнам 6 месеци непрекинат стаж?

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    13.385
    Ако си 28 дена пред термин или помалку, можеш. Ако има повеќе време, тогаш со некоја дијагноза можеш до 45 дена пред термин, за повеќе од тоа треба боледување, поточно патолошка.

13. SrbinkaaaA

SrbinkaaaA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    53
    Благодарам. А дали кога поминат тие 6 месеци наредниот ден го фаќам породилното или треба и тој ден да помине? Дали имал некој искуство со тој еден ден? Читам дека за некој сат не го фаќаат породилното

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    13.385
    Да, и за 5мин може да не земеш породилно. Имам другарка што го роди малиот во 00:05, да беше роден пред полноќ немаше да земе породилно. Условот во закон е запишан како 6 месеци. Дали се тоа 180 дена или 6 календарски месеци, не знам, тоа да прашаш во фонд.

15. SrbinkaaaA

SrbinkaaaA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    53
    Во фонд еднаш ми кажаа 6 календарски месеци а еднаш 180 дена. Подобро мислам од датум до датум што е сигурно сигурно е. Значи тој ден после тие 6 месеци го добивам.

16. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    Мене не ми е јасно, ако земеш породилно 45 дена порано од термин и го родиш после 50 дена дали тогаш би те следувало породилно?!

17. honey95

honey95 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    289
    Да, со тоа што ќе ти се рачуна откога си го отворила, неважно кога ќе се породиш. Ако се породиш 50дена после отварање на породилното ќе ти остане помалку за со бебе,ќе треба да се вратиш на работа за помалку од 8месеци

На joy1 и blackdeath им се допаѓа ова.
  18. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    На определено време сум, до 31 август така да потоа може нема ни да ме вратат. А има ли врска што не сум на полно работно време?

19. honey95

honey95 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    289
    Е со неполно работно време не сум запознаена ако знае некоја членка нека сподели..

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    13.385
    Помалку пари ќе земеш за породилно.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.