Партнерот не може да го земе целото породилно. Мајката мора одреден период (не знам дали беше 6 или 8 недели), и мајката треба да исполни услови за земање породилно. После тоа ако сакате само ќе се смените.
Мајката мора 45 дена. После таткото. Ама мора и двајцата да имаат услов за породилно, т.е непрекинат стаж од минимум 6 месеци. Јас се распрашував, и така ми рекоа. И кај нас јас ќе сум 45 дена, па после маж ми ќе продолжи.
Здраво девојкиии едно прашање. 10 дена порано од што ми е терминот одам на породилно отсуство.ме интересира дали сега може да земам иср образец од кај матичната.зашто со потврда само не ми признаваат на работа и без тоа наводно ке имало проблем во социјално,а од друга страна матичниот вика дека тоа се давало од кога ќе се породам не сега. Plssss heelpp
Матичната нема што да ти даде на уште не породена. На работа само кажуваш дека е отворено породилно од дата, а после носиш цел комплет. Не, не прави фондот проблем зошто таа е процедурата. А зошто на работа ти прават проблем? Земи си тогаш 1недела боледување од матичен ако им е да не лажеш.
Прават проблем поради тоа што колешката што е исто трудна и исто зема породилно боледување порано однесе иср документ. Од сметководство викаат дека ништо не им значи само потврдата.
Како може да издсде иср матична на непородена?! Во него пишува начин на породување, што ќе стои ако не си породена? Друга работа не може во фонд да прават проблем кога они нема да поднесуваат за породилно дур ти не се породиш, а тогаш секако ќе имаш иср образец. Секако со потврдата од матичен, се правдаш пред работодавец дека си на породилно. Мислм малку грешка дека се.
Слободно може матичната да ти го издаде најрано 40 дена пред породување. Во фирмата нормално е дека им треба документ. Јас го отворив еден ден пред да се породам. Ми издаде иср образовец и го оставив во фирма.
Здраво. Дали породилно можам да отворам одма наредниот ден од како наполнам 6 месеци непрекинат стаж?
Ако си 28 дена пред термин или помалку, можеш. Ако има повеќе време, тогаш со некоја дијагноза можеш до 45 дена пред термин, за повеќе од тоа треба боледување, поточно патолошка.
Благодарам. А дали кога поминат тие 6 месеци наредниот ден го фаќам породилното или треба и тој ден да помине? Дали имал некој искуство со тој еден ден? Читам дека за некој сат не го фаќаат породилното
Да, и за 5мин може да не земеш породилно. Имам другарка што го роди малиот во 00:05, да беше роден пред полноќ немаше да земе породилно. Условот во закон е запишан како 6 месеци. Дали се тоа 180 дена или 6 календарски месеци, не знам, тоа да прашаш во фонд.
Во фонд еднаш ми кажаа 6 календарски месеци а еднаш 180 дена. Подобро мислам од датум до датум што е сигурно сигурно е. Значи тој ден после тие 6 месеци го добивам.
Мене не ми е јасно, ако земеш породилно 45 дена порано од термин и го родиш после 50 дена дали тогаш би те следувало породилно?!
Да, со тоа што ќе ти се рачуна откога си го отворила, неважно кога ќе се породиш. Ако се породиш 50дена после отварање на породилното ќе ти остане помалку за со бебе,ќе треба да се вратиш на работа за помалку од 8месеци
На определено време сум, до 31 август така да потоа може нема ни да ме вратат. А има ли врска што не сум на полно работно време?