Zdravo, Se porodiv na 9 Juli, uste nemam otvoreno porodilno posto rabotam na nasa firma. Sega sakam da otvoram, sto dokumenti treba da nosam i od koj datum se otvara porodilnoto? Na 15 treba da zemam plata dali posle 15 da otvoram porodilno ili kako treba posto ne sum vo tek so ovie raboti voopsto..
Породилното се отвора најкасно на денот на пораѓај, значи во случајов треба да ти почне од 9 јули. Прво кај матичниот гинеколог нека оди некој за да му ја однесе отпусната листа и да ти го отвори породилното. Плата ќе си пуштиш со пресметка заклучно до 8 јули.
Zdravo... Koi dokumenti se potrebni da se dostavat za otvaranje na porodilno i dali nekoj dokument se nosi plus i na rabota? Blagodaram
Zdravo devojki. Sakam da prasham ako momentalno sum na bolovanje od obichen matichen lekar dali odma koga kje zavrshi mozhe da otvoram kaj ginikologot ili prvo treba da se vratam na rabota pa da otvoram novo bolovanje so nova dijagnoza samo od kaj matichen ginikolog?
Zdravo majki dali ima nekoja majka sto i e vekje zavrsheno porodilnoto sto e pocnata so rabota.Prasjanjeto mi e tie sto rabotite prva vtora smena dali odite samo prva smena ili na smeni..Dali ima nekoj takov zakon majkata da odi samo prva smena na rab dodeka da napravi bebeto 2 godini ..Koleska mi spomna za takvo nesto kaj i da e za dve nedeli ke treba i jas da pocnuvam na rabota a mojata cucka ke nema ni 9 meseci napraveno pa da znam
Не мора да се вратиш на работа. Може првото боледување да ти заврши во недела а второто да ти почне во понеделник и нема врска дека се различни дијагнози
Трета смена и прекувремено не се работи. Втора смена најнормално се оди без разлика дали имаш бебе, освен ако работодавецот не ти дозволи поинаку на негова добра волја. И ти следува 1 час за доење до годината на бебето, во комбинација со 30мин пауза, можеш да си одиш 1,5ч порано од работа.
Dali na primer bolovanjeto mi zavrshuva vo vtornik i na rabota treba da se javam vo sreda dali sredata mozhe da otvoram odma od kaj matichniot ginikolog ?
Ако не си во Македонија, ќе си провериш во закон на државата кај што си. Секоја земја има свои правила. Во Македонија нема таков закон.
Тоа само во државна институција. Другарка работи полицајка и е ослободена до 3 години да оди смени, само прва смена оди моментално. И смее да искача да дои порано од работа.
Zdravo, imam edno prasanje dokolku moze nekoj da mi odgovori bi bila blagodarna. Cekav izvesen period pari od nega za dete do 3 godini, potocno okolu 3meseci , mi bese cudno zasto nema isplata, otidov do fond mi kazaa se e e vo red kje pustat. Denes mi se javija od fond deka ne moze da mi se pustat pari bidejki smetkata ne mi bila uparena so fondot, i deka treba da prilozam druga smetka ( mene ova mi padna cudno, a i nemam druga smetka kje treba da otvoram vo slucajov od druga banka) Voedno kaj i da e treba da se porodam i da prilozam dokumneti za porodilno isto vo fzo neli, i prasav na telefon mi kazaa deka isto kje bide problem i deka nema da moze da mi se isplakjaat na postoeckata smetka. Mnogu mi e cudno i nejasno, inace prv pat podmsuvav za isplata za nega ,prethodno ne sum prakjala dokumenti i kako moze na aktivna smetka si zimam plata da ne moze da mi isplatat. Ne dobiv nikakva druga nasoka osven da prilozam drufa smetka. Dokolku nekoj imal slicen problem da mi odgovori ili pak da se obratam do bankata moze kje dobijam odgovor. Blagodaram
majki kazete mi od iskustvo nacin za da prodolzam porodilno. Za dete maticen pedijatar moze da mi dade boleduvanjje ? i kolku? Za mene kolku mozam da zemam boleduvanje? nema koj da go cuva bebce seuste...