03.02 ми го отвори а јас се породив ма 01.03 и тоа со царски во 38+3 недела ,а замисли ако бев природно
На пример одиш (или оди за тебе некој) на комисија 2,5 месеца пред термин. Тие ти даваат боледување до денот што е 45 дена пред пораѓај. На мислењето ќе напишат да се отвори боледување на хх дата. Немаш избор тогаш ни ти, ни матичниот.
jas posledno shto kje podnesam za boleduvanje kje mi e juni i kje e za do 1 vi avgust. terminot mi e 14.10 avgust sakam odmor da zemam pa posle ke vidam
Cela bremenost mi go vodese bebeto 2-3 nedeli ponapred co razvojot i kao demek moralo porano tolku da mi go otvori porodilnoto za nekoj den plus oti taka bila procedurata bla bla bla
Ако можеш да го прекинеш боловањето и да земеш одмор, земи си го малку порано, од кај знаеш дека баш на 14 ќе се породиш , па да не ти остане и тој земен а не искористен . А се распраша во фзо дали моѓе така?
ne be taa od tamu sho ja znam ne znae tochno da kaze pa na komisija kje prashame. tie najubavo kje ni kazat mislam.
Дали е можно да се замине на патолошка ако немаш 6 месеци стаж во фирмата? Или воопшто и ако е нормална бременост ако немаш 6 месеци стаж нема ли да можеш да заминеш на породилно? Законски мора ли да се поднесе документ дека си била вработена цели 6 месеци или не? Ќе ве молам некој што е упатен во овие работи да ми одговори тука или во лп
Дали сеуште се бара и колку треба прегледи да има кај матичен за боледување? Јас досега сум била 4 пати,инаку си одам приватно.
Пoрoдилнo се oтвoрa нaјрaнo 28 денa пред термин, тaкa? Јaс сaкaм oдмoр дa земaм првo, пa пoсле дa oтвoрaм пoрoдилнo, знaм декa мoже тaкa. Туку дa прaшaм, кoлку нaјмнoгу денoви oд oдмoрoт мoже дa земaм? Знaм декa се oкoлу 20-21 ден гoдишнo, aмa мислaм декa не смеaм сите нaеднaш дa ги земaм, декa мoрa дa ги пoделaм. Тaкa ли е, или мoже целиoт oдмoр дa гo искoристaм?
Јас ке ти кажам општо во здравството како е мада ти си во приватна ординација ако не се лажам.Мене ми следуваат 25 дена бидејки сум на заразно одд .Првио дел е 12 дена.Остатокот можеш да го цепкаш како сакаш.Стар одмор мораш да искористиш најкасно до крај на јуни .
Немaм стaр oдмoр, oвa oд гoдинaвa штo е. Декa термин ми е вo септември, пa мислев oд срединa нa aвгуст дa гo земaм oдмoрoт, пa дa си oтвoрaм пoрoдилнo. Дa не ми дoјде нa 8 месеци дa oстaвaм бебе вo градинка. И 9 месеци дa е, мaлo ќе е, aмa знaчи месец плус, мнoгу.
kje si zemesh sea kolku kje ti dadat i otvori porodilno. koa kje ti zavrshi kje go dotroshish stariot odmor t. e. ovoj i kje dozemesh od noviot i kje nadoknadish...