Mајките ќе имаат 9 месеци породилно, а таткото четири месеци може да користи родителско отсуство Од 14.01.2023 Dali e izglasan?
Здраво сакав да те прашам кога планираш да отвориш породилно дека гледам тука некаде сме со термини?!
Zdravo mila, momentalno sum na bolovanje od utre kje zemam od kaj matichnata 14 dena negde do 28 imam od nejzi ama taa mi reche mozhesh da zemesh i preku komisija ushte 15 dena i posle toa da otvorime porodilno pa kje vidime do kraj kako kje ispadne, a do sea bev 30 dena na bolovanje od matichnata obichna shto mi e isto so komisija
Zdravo. Bremena sum, krajniot termin mi e sredina na januari 2025 godina. Ke mi ostani vtorata polovina od odmorot za 2024 godina koj neli treba da bide iskoristen zaklucno do 30.06.2025 godina. Vo konkretniot slucaj ke otvoram porodilno boleduvanje od januari, taka da ne bi mozela da go iskoristam do taa krajna data (30.06.2025) zatoa sto ke bidam na porodilno boleduvanje. Prasanjeto mi e dali nekoj znae da me upati, posovetuva dali moze da se iskoristi odmorot i posle istekot na taa krajna data, posle istekot na porodilnoto ili sepak da si go iskoristam do krajot na ovaa tekovna godina, do 31.12.2024 godina? Blagodaram, ocekuvam odgovori. Pozdrav
Ако не го искористиш до јуни 2025 ќе ти пропадне, законски. Ако имаш муабет со газдата, може и да се договорите да ти го даде после породилно. Јас имав термин 1 фев со првото дете и имав 3 недели одмор. Планирав во декември да го земам да спојам со празници Една колешка напушти, заради ситуацијата ми понудија да ми го платат одморот, јас реков секако ќе работам до крај, ми одговара да ми остане за отпосле и се согласија. На крај се породив средина на јануари, и после породилното си го искористив одморот. Ако не можеш таков договор да направиш, обавезно да го искористиш порано.
Во случај на породилно отсуство, не важи правилото до крај на јуни, туку до крај на календарска година. Во мојот случај исто беше, одморот ќе може да го искористам до крај на 2024.
Fakticki, do krajot na ovaa kalendarska godina-2024 ke treba da go doiskoristam odmorot ? Kako bese vo vasiot slucaj ? Fala
Јас се породив февруари 2024. Имам стар одмор, кој по редот на нештата би требало да го искористам до јуни 2024. Прашав во фирма што со нив, ми кажаа дека во случај на породилно боледување, деновите од одмор се користат по завршување на породилно, до крај на календарска година. Значи ти ако имаш одмор од 2024, се породиш во јануари 2025, до крај на 2025 ќе треба да ги искористиш. Сепак контактирај со твојата фирма
Здраво Дали вие сте со договор во образование ? Зашто јас сум со дог до 31.08. Е сега директорот вика мора да те одјавиме за преку Аврм да има посредување па потоа повторно ќе те пријавиме . А јас не смеам да имам прекин зашто февруари негде треба породилно да отворам . Па ако имате искуство со ова би ве замолила да споделите како е кај вас ова регулирано.Благодарам
Здраво Јас се породив пред да ми истече договорот. Веќе скоро 1м сум породена, а ќе ме одјават во септември. Инаку така прават одјава, пријава и нема прекини (знам и колешка една нешто ради кредит не требаше да има прекин). Оно минатата год каснеа додека не пријават, па тек после 10ти септ не пријавија во системот ама со дата 01.09.2023. Каснеа зошто сме многу...