Добро важно немате прекин , нас лани на 31 не одјавија , не пријавија на 5ти со изговор дека морало така да биде
Имаш проверено електронски? На страната за здравствено можеш да видиш од кој датум ти е осигурувањето....Ние тие денови бевме непријавени, без здравствено осигурување.. и иако не пријавија еве да речеме на 15.09. се водевме како пријавени од 01.09...
Немам проверено , но и платата ни беше скратена за тие неколку дена … И договор нов потпишавме од 05.09 …
Породилното ми завршува за две недели. Дали летниот одмор може да го користам понатака или мора да го искористам сега? До кога може да се користи летниот?
Здраво Ако породилното заврши на пример крај на Јуни 2025, дали ќе може да се искористи годишниот одмор што бил валиден до 30 Јуни 2025?
Дали има некоја што била скоро одјавена со истек на договор, а на породилно? Породилното знам дека ми следува до крај, но сакам друго да прашам...
Сакам да прашам во врска со породилно : ако пример се породам 10ти Ноември, во декември т.е. За ноемвриската плата покрива фирмата кај што работам? Како што читав за првите 30 дена се на товар на фирмата, ама не ми е јасно.
Првите 30 дена се на товар на фирма за сите други боледувања, пример за патолошка. Породилно е 270 дена, од прв ден на товар на фондот ако си била вработена 6мес пред денот на породување. Значи до последниот ден кога си на работа плаќа фирма, од денот на отварање на породилно (што може, ама и не мора да е истиот ден кога ќе се породиш, моме да е порано) натака плаќа фондот.
Здраво,работам во образование 6 години на определено секоја година договорот завршува на 31 август а не пројавиваат од 1 септември за нов договор.Но оваа година заради донесувањето на буџетот уште не сум потпишала договор и ќе потпишам дури на 15 септеври а треба да се породам на 5 фебруари ќе имам дупка во стажот од 15 дена ,дали ќе ми следува породилно ? Бидејќи не по моја вина чекам заради законските процедури на училиштето .
Мора да се договориш на работа порано, да не ти пропадне. Или да го земеш пред породување. Ако ти завршува породилно на 25.06, а одмор користиш до 30.06, не гледам зошто да не си земеш 5 дена, но по 30ти не се користи стар одмор, само новиот од 2025 Што имаш од 2024 искористи до тогаш, консултирај се на време на работа, да се договорите, за да не пропадне
дали по породувањето ми следат денови некакви и за колку време треба да се вратам на работа ? Бидејќи договорот ќе биде на определено до 31 август 2025
Ако имаш прекин, не ти следува исплата. А боледувањето е исто. 45 дена минимум задолжително мора да земеш, имаш право и на 9 месеца. Само немаш право на надомест за тоа време ако немаш 6 месеца непрекинат стаж.
Izvinete sto se mesam, isto i jas sum vo obrazovanie so istiot problem. Kade da proveram posle 15 20ti septemvri dali sum imala prekin ili ne?
Би трабало на страната на фзо да се провери но сега не дава ништо бидејќи не одјавиле заради законски рок од 7 дена па пак ќе не пријават
Најди некоја фирма било која од некој познаник нека те пријави одма од 01ви до 15ти за да немаш прекин, а од образование сметководителот нека ти каже кој ден ќе те пријавуваат за еден ден претходно приватната фирма да те одјави.
Бидејќи 31 било сабота и до тогаш беше стариот договор а 1 е недела. Прекин имало и неможело исто зашто договорот е на 2 септеври а помеѓу има еден ден што е непријавен