Породилно ти отвара гинеколог во тој момент, ама ќе ти го испринта боледувањето кога ќе се породиш. Јас би ти рекла да не чекаш пак комисија, нема шанси да ти дадат уште денови 2 недели пред термин. Оди кај матичен гинеколог и отвори си породилно од 16 дек. Од тој ден натака веќе фирмата нема обврска према тебе.
Користев боледување од мат.гинеколог 2 недели па бев на комисија. Првиот мес.ме исплати фирмата сега чекам од фонд. Во меѓувреме тргнав на работа но морав пак да прекинам и да сум дома. Сега ќе имам 2 недели од гинеколог и потоа пак на комисија. Кој треба да ме исплати сега? Пак фирмата па пак фондот или?
Нешто сум збунка, па ако може некој што повеќе се разбира да ми објасни како стојат работите . Мене термин за пораѓај ми е на 25.01. Во планот ми беше да си ги доземам деновите одмор што ми остануваат и здравје боже негде од 15ти Јануари да си го отворам породилното, нормално ако не изненади нешто пред . Сега зборев со HR од кај мене во фирма да ја прашам дали треба некоја белешка да им се достави откако ќе се отвори породилното и одговорот што го добив ме збуни скроз. На тоа прашање добив одговор дека ако го отворам породилното пред пораѓај, треба да им однесам две белешки - едно боледување за пред пораѓај и друго за откако ќе ми се отвори породилното. А ако сум чекала до самото породување, тогаш откако ќе се породам ќе ми отвореле и тоа да сум им го пратела. Нели јас можам да отворам породилно најрано 28 дена пред термин? Зошто две различни боледувања?
Отворив боледување на 01.08. И го приложив. После откако се породив 04.09 , кај матичен гинеколог со дата раѓање ми направија и тоа го приложив. Ти можеш 28 дена пред термин да отвориш боледување да, ама им треба нив и доказ дека си породена и боледување со тој датум кога си породена.
Не се 2 боледувања. Пред да се породиш даваат една белешка дека е отворено боледување, а после тоа класичен извештај со почетна и завршна дата. Иначе истото е.
Па тоа ме збуни, или јас може грешно ја сфатив. Најверојатно сакаше да ми каже дека сака да им ја пратам и белешката и после тој извештајот…Изгледа зависи од фирмата, кај некои доволно е само првата белешка да ја однесеш, некои бараат и доказ дека си се породил.
Првата белешка е дека е отворено породилно. Зошто може да го отвориш и цел месец пред пораѓај, нормално да им треба нешто на писмено зошто отсуствуваш, ама некогаш не ја бараат. А после пораѓај обавезно се носи зошто тоа е правото боледување. Пред да се породиш не може да знаат колку ќе бидеш на боледување (различен е периодот за едно, две бебиња, или за не дај боже мртвородено). Тоа не е доказ дека си се породил, туку според пораѓајот колку боледувањр ти следува, со завршна дата, како што е и за секое друго боледување.
Да де, знам, нормално дека така иде. Прашањето ми беше дали денес има шанси да пуштат бидејќи околу 15 часот го пишав постот. Сега веќе знам дека нема шанси, касно е. Продолжениот викенд без парички
Дали може сопругот да зема породилно отсуство ако сум јас невработена? Знам дека по закон следуваат 2 слободни дена за раѓање на дете, но дали дополнително и таткото би можел да искористи некое отсуство надвор од слободни денови од одмор?
Не, зошто ти како мајка треба да исполниш услов за породилно (6 месеца стаж), па после 45 дена задолжително отсуство за родено дете, остатокот до 9 месеци може да се префрли на таткото.