Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    3.611
    За некој месец се враќам на работа и сакам да го искористам одморот од 2024. Е сеа ме интересира за новиот одмор од 2025, може да се користи од јануари или од јуни? Заборавено ми е како идеше.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    13.374
    Од фирма може ќе ти речат од јуни, ама законски нигде не пишува, во тек на цела 2025та можеш кога сакаш да го земеш новиот одмор. Од 2024та најкасно до јуни или ќе пропадне.

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Rina:)

Rina:) Нов член

Се зачлени на:
    12 декември 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo
    Porodena sum na 26.02 , I ne sum sigurna dali ovoj mesec ke mi pustat pari od fondot ili ne ... obicno do 8 mi pustaa pari ovoj mesec ne mi pustija

4. Kikinda9

Kikinda9 Нов член

Се зачлени на:
    27 мај 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Здраво,
    Дали знаете која е максималната сума што ја исплаќа фондот за породилно?

5. Winnie The Pooh

Winnie The Pooh Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Здраво, ме интересира дали на некој начин можеш да го намалиш тој период од 45 дена пред термин да отвориш породилно? Мене искрено ми е тоа глупост и прерано. Гинекологот ми спомна дека може да ја помести датата крајна до две недели односно на работа да пријавиш дека ти е покасно терминот и да комбинирам со одмор? Ако има некој слично искуство или совет нека сподели.

Пример, краен термин 14 јули јас да пријавам 28ми.
    Дали ќе ми дозволат од 1-14 јули да користам одмор па после да отворам породилно?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    13.374
    Крајната дата се одредува според последна менструација и големина на плод кога одиш на контрола. На работа можеш што сакаш да кажеш, нема тоа да го смени.
    А 45 дена пред термин не е глупост за тие што се навистина во опасност од предвремено породување и што едвај чекаат да направат 34 недели за да значително се намалат ризиците за бебето.
    Тоа што повеќето од онака идеме на патолошка, па после до 40та недела многу денови се губат, сами сме си криви.
    Ќе комбинираш одмор со боледување од општ доктор ако можеш, или ќе ти заврши породилното кога бебе ќе биде 7ипол месеца и тоа е тоа.

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Moni@2

Moni@2 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Zdravo. Na porodilno sum od 1 mart do 25 noevmvri. Celo vreme mi kasnea eden mesec i sega mi stigna isplata kako za posleden mesec a spored moite presmetki poslednoto porodilno trebase da se isplati vo januari so toa sto prvata isplata mi stigna vo maj i do sega imam 8 isplati vkupno? Dali nekoja od vas bila vo ovaa situacija? Vo ovie 9 meseci se javuvav vo fond prakav mailovi celo vreme mi vikaa ke se poramni na kraj ama izgleda nema

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.383
    Допаѓања:
    13.374
    Во мај си требала да земеш 2 исплати, и за март и за април, и после тоа редовно секој месец, и сега во декември да ти е последна.
    Јас отворив породилно во јануари, се породив во февруари. Во март добив за 2 месеца наеднаш (плус последните денови од патолошка, значи 3 исплати во неколку дена ми пуштија), и после до крај редовно во ист период секој месец, вкупно 9 исплати.

9. Moni@2

Moni@2 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Da znam deka trebase taka i mi kazaa samo nikogas ne stigna vtorata isplata. Znae nekoj kade tocno da se obratam. Ne kreva nikoj na telefon za da mi kazat

10. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    946
    Допаѓања:
    951
    Здраво на кои броеви можам да ги добијам од фонд? Ѕвонам од септември не сум исплатена никој не ми крева

11. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.359
    Допаѓања:
    7.485
    jovankaz@fzo.org.mk пиши и, враќа одма.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Moni@2

Moni@2 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Фала ти ке и пишам да видам каде е проблемот

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    25
    Кои сѐ начини постојат за продолжување на породилното од матичен педијатар со боледување? Под кои шифри ги заведуваат дијагнозите и што се бара да се приложи за да го одобрат на подолго време?
    Барам начини да го продолжам пошто ми е рано за градинка, па секој совет е добредојден.

14. Baby Girl 3

Baby Girl 3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    281
    Не ми замерувајте ако некаде погоре е даден одговор на прашањево, ама ќе ве молам кратко да ми одговорите. Во една фирма работам 3 години, а од 15 јануари сигурно менувам работно место. Колку месеци минимум морам да работам во новата фирма, за да имам право на породилно отсуство. Фала за секој одговор.

15. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.644
    Допаѓања:
    8.523
    Ако си без прекин во стажот имаш право на породилно веднаш. Ако си со прекин во стажот, минимум 6 месеци.

На Baby Girl 3 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby Girl 3

Baby Girl 3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    281
    Многу ти благодарам.

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    4.280
    Кој документи се потребни за да се поднесе за породилно?

На autumn_s му/ѝ се допаѓа ова.
  18. autumn_s

autumn_s Активен член

Се зачлени на:
    8 декември 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    19
    И мене ме интересира ова. Дали има документи што можам уште од сега да ги спремам? И дали може породилното да ми почне од денот на породување затоа што немам потреба да го земам порано?Матичната ми кажа дека дефинитивно може. Само не стигнав да прашам убаво што се е потребно да се спреми. Ќе ја прашам најбрзо што можам.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    263
    некој што се разбира повеќе околу оваа проблематика терминот ми е 2.8.2025 но мерењата на бебе даваат дека е 1 недела покасно околу 10.08.2025, е сега се договорив со фирма да си плаќам придонеси за да зимам породилно до кој датум најкасно треба да сум пријавена сега во јануари ?

20. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.644
    Допаѓања:
    8.523
    Може, јас ќе го отварам така од прв ден породување.
    Инаку треба копија од лична карта од тебе, извод на родени од бебето, копија од твоја трансакциска сметка и пополнето барање. Барањето го има во фзом, а можеш и онлајн да го најдеш да го испринташ, подолу линк:
    https://fzo.org.mk/WBStorage/Files/..._plata_poradi_bremenost_i_ragjanje_ONLINE.pdf

На autumn_s и АнаМаријаД им се допаѓа ова.